De 43e estafetteblog met Wim Janssen

”Het begon met twee buren uit de ecologische wijk “De Buitenkans” in Almere die ervaring hadden met duurzaam bouwen in collectief opdrachtgeverschap. Hierdoor ontstond vooraf een samenwerking voor bouwen in Oosterwold. Uiteindelijk kwamen we tot een “Vierkants hoeve”, oftewel een Limburgse boerderij of haciënda. Een bakkerij, woningen rond een binnenplaats, een zelfvoorzienende tuin met een eigen bedrijf voor het leveren van biologische groentepakketten en een technisch bedrijf die zich verder wil ontwikkelen in duurzame oplossingen. Wonen, werken en duurzaam willen leven op eigen terrein in groot familieverband, met dank aan de gemeente. Daar is Oosterwold toch voor bedoeld?”  

 ”In 3 fasen bouwen, eerst de bakkerij vervolgens de twee verschillende woningcomplexen rondom de binnenplaats. Met de aannemer die we van vroegere tijden kenden, van een duurzaam gebouwd Buurthuis, kwamen we overeen in drie fasen te bouwen met houten spanten en duurzame materialen zoals stro en leem voor dak en wanden. We wisten dat wat we wilden ook gerealiseerd kon worden, namelijk dat we zelf de wanden en het dak met strobalen en leem zouden afwerken en na casco oplevering verder zelf binnen en buiten af bouwen. We hebben bijna alleen maar duurzame materialen gebruikt (behalve het beton voor de palen en de vloer). Er is 0 container puin afgevoerd tijdens de hele bouw, behalve een aantal malen met de aanhanger naar de stort.” 

”Mijn eigen stijl is eerst goed weten wat je niet wil en dan laten sudderen tot je een oplossing hebt die echt naar je zin is. Zo ontstaat er voor mij een meer organisch gebouwd en ingerichte woning. Ik neem ook meer de tijd om te zoeken naar de juiste oplossing en naar 2e hands spullen en materiaal in plaats van nieuw, dit past wel bij mij al krijg ik voortdurend de vraag wanneer het “af” is. Het is nooit “af” toch?” 

”Vanaf het begin zijn we ook begonnen met stadslandbouw. Voor mijn aandeel aan stadslandbouw heb ik na mijn pensionering de biologische landbouwopleiding op de Warmonderhof gevolgd. Door dit te doen raak je nog meer gemotiveerd om samen aan een groente en fruittuin aan te beginnen. De grond moest aan één kant geploegd worden omdat dit deel door ERF was dichtgereden door tractoren met aanhangers en machines bij het oogsten. De eerste bedden werden meteen aangelegd en een provisorische tunnelkas. Het mooie van ons project is dat iedereen zelfvoorziening (energie en voedsel) en duurzaamheid heel belangrijk vindt waardoor ieder zijn/haar aandeel daarin heeft in welke vorm dan ook.  

 

41e Blog-estafette met Peter de Boer en Judith Lodewijks ''De groene toekomst straalt ons tegemoet''

Waterberging, sloten en vaarten Hoe zit het met het watersysteem Over waterberging, sloten en vaarten
Zicht op archeologisch verleden Zicht op archeologisch verleden Reis aan de hand van een indrukwekkende tijdlijn door het gebied
Wim van Leeuwen met duif - Uniek leven De rijke oogst van stadslandbouw Stadslandbouw verrijkt je wijk en je leven.
Groen: laat je inspireren Paden en groen: laat je inspireren Kansen voor originele en creatieve oplossingen

Steentijdwildernis Steentijdwildernis Toolbox voor inrichten en visualiseren van steentijdvindplaatsen.

Duurzaam: Aardgasvrij ecohuis Duurzaam: aardgasvrij ecohuis Je kunt grote of kleine stapjes zetten in de richting van een duurzaam huis.
De spelers van Oosterwold De spelers van Oosterwold Het bijzondere proces van bottum-up gebiedsontwikkeling. Een film van Marit Geluk.