15e blog De Vlierveldenpluktuin

Reg & Dianne: “Een kans die we niet onbenut konden laten”

Hoera, 1 maart 2020, nog net voor een nieuw bloemen seizoen losbarst mogen we ons nieuwe huis op Vliervelden in. Twee weken later wordt de portocabin opgehaald en kan een restje bos plantsoen van Stichting Heg en Landschap nog een plaatsje krijgen in onze nieuwe tuin.

Al snel is de plek waar ons tijdelijke huis stond niet meer zichtbaar. Nu gaat verder alle aandacht naar de bloemen opkweek in het kasje met vloerverwarming. Vorig jaar april zijn de vaste planten de akker in gegaan 6.000 m² biologisch-dynamische (BD) grond mogen we verzorgen voor Vliervelden. Een kans die we niet onbenut konden laten. Dit jaar sloten 54 bloemenliefhebbers zich aan bij pluktuin Vliervelden, zo geweldig! Het abonnementsgeld, dat we zaaigeld noemen kwam al in maart en april binnen. Nog voor de eerste akeleien, de duizendschoon en de campanula in bloei kwamen.

Samen de start van een nieuw seizoen meemaken is een feest. Helaas dit jaar zonder gemeenschappelijk start moment. Iedereen maakte z’n eigen start en ging blij naar huis. 40 jaar geleden startten we ons eerste BD-bedrijf de Hooge Kamp bij Apeldoorn, toen ook al met groenten en bloemen en vee, maar tien jaar geleden op Warmonderhof maakte de bloementuin de ommezwaai naar een pluktuin.

Een periode van zaaien, planten, bedjes schoffelen en aangieten breekt nu aan. De eenjarige bloemen komen moeilijk op gang na het planten. Ook de late nachtvorst was niet bevorderlijk. Daarna droogte! Gelukkig kunnen we beperkt beregenen en komt het waterkanon van de stadsboer af en toe langs.

Maar dan is daar toch het grote genieten van de zomerse bloemenpracht. Helaas van korte duur, 16 augustus 2020, een verwoestende storm. Heel veel onderhoud volgt. Knippen, knippen en nog eens knippen om hergroei te bevorderen. Nu is het herfst op de tuin, maar ik noem het graag nazomer. De Chrysanten en de Zonnebloemen gaan bloeien, maar ook de laatste zaaisels. Een rondgang over de tuin voelt nu als schatzoeken.

Voor wie mee wil zoeken, voor 25 euro doe je nog mee dit jaar, als voorproefje voor volgend seizoen. En ervaar dat de herfst kan zijn als het voorjaar… maar lichter nog…zonder vruchtbegin…de dunne mist…tussen de gele bladeren…luid stil het herfstgetijde in (een liedje wat ik me herinner van de vrijeschooltijd).

Met bloemen groet,

Reg & Dianne Waleson

Ps. Aanmelden via vlierveldenpluktuin@gmail.com. De boeketten zijn elke zaterdag op de biologische boeren markt op de Kemphaan te koop. Zie ook de video Vliervelden Pluktuin

41e Blog-estafette met Peter de Boer en Judith Lodewijks ''De groene toekomst straalt ons tegemoet''

Waterberging, sloten en vaarten Hoe zit het met het watersysteem Over waterberging, sloten en vaarten
Zicht op archeologisch verleden Zicht op archeologisch verleden Reis aan de hand van een indrukwekkende tijdlijn door het gebied
Wim van Leeuwen met duif - Uniek leven De rijke oogst van stadslandbouw Stadslandbouw verrijkt je wijk en je leven.
Groen: laat je inspireren Paden en groen: laat je inspireren Kansen voor originele en creatieve oplossingen

Steentijdwildernis Steentijdwildernis Toolbox voor inrichten en visualiseren van steentijdvindplaatsen.

Duurzaam: Aardgasvrij ecohuis Duurzaam: aardgasvrij ecohuis Je kunt grote of kleine stapjes zetten in de richting van een duurzaam huis.
De spelers van Oosterwold De spelers van Oosterwold Het bijzondere proces van bottum-up gebiedsontwikkeling. Een film van Marit Geluk.