35e blog Janno Bulten: ”Geen twijfel, dat gaan wij doen!”

Wij hoorden voor het eerst in 2016 van de mogelijkheid tot bouwen en wonen in Oosterwold. Op dat moment zaten wij alweer lekker met de handen in de klei, op onze moestuin in Almere Buiten op het prachtige archeologische plekje Zenit. Op Zenit hebben wij onze moestuin skills ontwikkeld. Naast het hebben van een heerlijke moestuin, kwam daar ook vrijwilligerswerk en gezelligheid bij.

Thuis gekomen hebben wij gelijk zoveel als kon, info opgezocht en het formulier ingevuld. Een paar weken later zaten wij met 12 andere enthousiastelingen bij Yvonne de Nood aan te horen hoe het gebied Oosterwold in elkaar stak. De drie jaar opvolgend zijn, indrukwekkend, veel, stressvol, uitdagend, teleurstellend, traag, spannend en uitdagend. Er is onbeschrijfelijk veel gebeurd.
Mijn broer is architect en met hem hebben wij samen ons droomhuis samengesteld, een prachtig huis, gelijkvloers, een kas in huis en grote ruimtes met een volhouten spanten constructie. Alleen zoals bij velen was het huis groot en bleek veel te kostbaar om te laten bouwen, dus: zelfbouwen, waarom ook niet!
Nou de bank dacht daar anders over, waarom kunnen twee verpleegkundigen een huis bouwen? Ik zal je dat vertellen, de motivatie, je droom najagen, je droomtuin realiseren, een unieke plek en je kinderen laten opgroeien met een been in de klei, daarom kunnen wij dat. Na bergen te hebben verzet en veel overtuigende woorden is het uiteindelijk gelukt, de hypotheek was rond en wij konden gaan beginnen.

Met drie pubers in een stacaravan

In juni 2019 woonden wij ineens in een stacaravan, met drie pubers, zonder water en stroom voor 1 jaar 3 maanden en 8 dagen. Al mijn improvisatie vermogen, ‘off-grid’ ideeën, kou, stormen en een heuse sneeuw winter hebben wij getrotseerd in een blikken doos. Deze periode was intensief, maar hadden wij voor geen goud willen missen.

Elk plankje, elke balk, elke plaathout, kozijn, glas, elke schroef, alles hebben wij zelf gedaan, dus super trots konden wij in december 2021 in ons wind en waterdicht huis. Het huis was nog lang niet af, maar de stacaravan kenden wij nu wel… niet nog een winter.
Oosterwold betekent inmiddels veel voor ons, de prachtige unieke plek waar wij onze dromen kunnen verwezenlijken. Het huis is warm en heeft een prettige sfeer. De groene daken en strakke zonnepanelen maken het ontwerp af. De tuin is iets fantastisch, een grote vijver, een natuurlijke moestuin en gekke ideeën, alles komt bij elkaar.

Pompoenstraat

Als laatste wil ik nog wat kwijt over onze straat. De Pompoenweg is bedacht door mijn vrouw Daphne, een echte leuke passende naam vonden wij. Daar dacht een gedeelte van Oosterwold toen anders over, maar de gemeente gelukkig niet. Ik wilde een open en transparante vereniging oprichten zonder (hopelijk) veel gezeur. Wat een geluk, zoveel leuke buren, allemaal uniek maar met dezelfde gemeenschappelijke deler; wonen in Oosterwold. Ook de pompoenweg wordt lang en dus komen er steeds meer mensen bij, ook dingen die ik echt van tevoren niet zag aankomen, maar ik probeer alles in goed overleg en met compromissen te bespreken. Ik ben echt trots op onze straat, hoe wij in onze gezamenlijke buurt barbecueën en er tijdens vergaderingen altijd weer samen uitkomen. Trots zijn wij natuurlijk ook dat wij drie jaar op rij de pompoenwedstrijd hebben gewonnen, tja je woont aan de pompoenweg of niet! Wij trotseren nog even een paar jaar de puinweg en dan komt er heus wel een keer een weg zonder hobbels, kuilen en modder.

Groet Janno Bulten

41e Blog-estafette met Peter de Boer en Judith Lodewijks ''De groene toekomst straalt ons tegemoet''

Waterberging, sloten en vaarten Hoe zit het met het watersysteem Over waterberging, sloten en vaarten
Zicht op archeologisch verleden Zicht op archeologisch verleden Reis aan de hand van een indrukwekkende tijdlijn door het gebied
Wim van Leeuwen met duif - Uniek leven De rijke oogst van stadslandbouw Stadslandbouw verrijkt je wijk en je leven.
Groen: laat je inspireren Paden en groen: laat je inspireren Kansen voor originele en creatieve oplossingen

Steentijdwildernis Steentijdwildernis Toolbox voor inrichten en visualiseren van steentijdvindplaatsen.

Duurzaam: Aardgasvrij ecohuis Duurzaam: aardgasvrij ecohuis Je kunt grote of kleine stapjes zetten in de richting van een duurzaam huis.
De spelers van Oosterwold De spelers van Oosterwold Het bijzondere proces van bottum-up gebiedsontwikkeling. Een film van Marit Geluk.