23e blog Gevecht met de wind

Door Bart Corduwener

De buurvrouw kwam aangerend. Wij werden compleet overvallen, het dak van onze slaapkamer woei eraf! In de vliegende storm boorden we een paar grote gaten in de dakspanten en met een dik touw trokken wij het dak als een scheepszeil naar beneden. Dit was de laatste keer dat de wind ons huis te grazen nam.

Van het begin af aan doen we heel veel zelf. Het ontwerp, de vergunning, materialen, leveranciers en een enkele vakman voor specialistisch werk. Zoals de bouw van het houtskelet. Wat we niet wisten – je blijkt zoveel niet te weten – was dat de binnenbeplating die bedoeld was om weer en wind buiten te houden dat niet eindeloos doet. Ook een gebouw moet op tijd een jas aan! Toen we na een half jaar donkere plekken in de zwarte beplating zagen, hoorden we dat we het huis subiet moesten inpakken om het te beschermen. Een tijd terug hebben we de noodwoning weggedaan. In het echte huis, dat nog lang niet af is, is het warm en droog, al is het nog half kamperen.

Jaren geleden al, toen mijn partner Hadewych en ik nog in Amsterdam woonden wilden we naar het platteland om ons eigen huis te (ver)bouwen. Het mocht een oude schuur zijn en na 10 jaar (!) werd het dit!

huis Bart Corduwer

Kindertheater buiten in de natuur

Wij komen beiden van het platteland, Hadewych uit de Peel en ik ben opgegroeid in Huizen. Wij verlangden weer naar wonen in de natuur. De natuur had ik al tot mijn werkterrein gemaakt. Bij Stichting De Speelwildernis maak ik theater met kinderen buiten in de natuur, ook in Oosterwold. Daar ga ik zeker mee verder.

 

Wat hier kan, kan nergens

De bouw van ons huis vordert met vallen en opstaan. De vrijheid in Oosterwold spreekt ons enorm aan. We hebben veel contacten, zowel privé als op het gebied van werk – kunst en cultuur.
Wat hier kan, kan nergens in Nederland. Natuurlijk zijn er voor iedereen de unieke spelregels van Oosterwold. De doorwaadbare zone die wij samen met de buren maakten is daar een prachtig voorbeeld van.

 

De projectontwikkelaars die hier bouwen weten diezelfde regels met grote winsten te omzeilen. Jammer dat de gemeente hen ruim baan blijft geven. Oosterwold is niet alleen een bouwplaats, maar vooral de plek waar we – kop in de wind – met elkaar, onze dromen waar maken!

 

 

41e Blog-estafette met Peter de Boer en Judith Lodewijks ''De groene toekomst straalt ons tegemoet''

Waterberging, sloten en vaarten Hoe zit het met het watersysteem Over waterberging, sloten en vaarten
Zicht op archeologisch verleden Zicht op archeologisch verleden Reis aan de hand van een indrukwekkende tijdlijn door het gebied
Wim van Leeuwen met duif - Uniek leven De rijke oogst van stadslandbouw Stadslandbouw verrijkt je wijk en je leven.
Groen: laat je inspireren Paden en groen: laat je inspireren Kansen voor originele en creatieve oplossingen

Steentijdwildernis Steentijdwildernis Toolbox voor inrichten en visualiseren van steentijdvindplaatsen.

Duurzaam: Aardgasvrij ecohuis Duurzaam: aardgasvrij ecohuis Je kunt grote of kleine stapjes zetten in de richting van een duurzaam huis.
De spelers van Oosterwold De spelers van Oosterwold Het bijzondere proces van bottum-up gebiedsontwikkeling. Een film van Marit Geluk.