40e Estafette-blog met Robert Verhoeve en Madelon Schaap

‘Ik wil graag leuke buren’ was één van de redenen voor Madelon om voor experiment Oosterwold te kiezen. ‘Het lijkt me geweldig om samen met een groep gedreven mensen ergens helemaal opnieuw te beginnen. Iets te creëren op een plek waar nog niets is behalve polder en wind(molens)’ En dat op 4 meter onder NAP. Ik was niet overtuigd. ‘Ik heb al vrienden’. Ik kom uit Gennep in het puntje van Noord-Limburg, een dorpje met stadsrechten. Ik heb me daar altijd een beetje buitenstaander gevoeld, ontheemd. Dat had overigens meer met mezelf te maken dan met de mensen daar. Onze ouders leven ons het leven voor. Ook wat dit betreft.”

”Mijn vader is voor de oorlog vanuit Nederlands-Indië op de boot naar Nederland gezet om op Rolduc naar de middelbare school te gaan. Na de oorlog kwamen zijn moeder en 2 broers over. Zonder echtgenoot en vader, want overleden in het Jappenkamp. Tussen mijn vader en zijn moeder is het nooit ‘goed’ gekomen. Ik denk dat mijn vaders strategie was ‘ik heb niemand nodig’. Mijn moeder daarentegen was bijna verslaafd aan menselijk contact, mensen ontmoeten, waar is het feestje? En daar was zij heel goed in. Zij kwam uit een warm Rotterdams gezin waar muziek werd gemaakt en veel gelachen. Ik ben waarschijnlijk een mix van allebei, extravert of teruggetrokken, afhankelijk van stemming en omstandigheden.”

Dit maakt gelukkig
”Op de foto is de Hildegard van Bingenweg te zien met een magische glans die verwijst naar vroeger. Tussen ‘the way we were’ en ‘great expectations’ in. Filmisch. We zijn hier gaten in de puinweg aan het repareren. We kruien kruiwagens en hebben zelfs een shovel gehuurd. In Oosterwold leggen bewoners hun eigen weg aan.”
We wonen nu bijna 1 jaar in Oosterwold. Mijn buren helpen ons met de aanleg van de tuin. In de modder op hun knieën planten zij mee. Na afloop lunchen we samen. Er is soep en er zijn broodjes en ik zorg voor gevulde koek en pastéis de nata. Ik moet bekennen dat dit gelukkig maakt. Ook dit heeft Madelon heel goed gezien. En dit is nog maar het begin. Iedereen bouwt hier voor zichzelf een droomhuis. Maar wat hebben we met elkaar te maken? Wat betekent het om buren in Oosterwold te zijn? Wat ik zou willen? Ik vind een levende kerststal toch wel het minimum. En een klein filmfestival in de open lucht. Voor wie wil. Alles mag”.

 

41e Blog-estafette met Peter de Boer en Judith Lodewijks ''De groene toekomst straalt ons tegemoet''

Waterberging, sloten en vaarten Hoe zit het met het watersysteem Over waterberging, sloten en vaarten
Zicht op archeologisch verleden Zicht op archeologisch verleden Reis aan de hand van een indrukwekkende tijdlijn door het gebied
Wim van Leeuwen met duif - Uniek leven De rijke oogst van stadslandbouw Stadslandbouw verrijkt je wijk en je leven.
Groen: laat je inspireren Paden en groen: laat je inspireren Kansen voor originele en creatieve oplossingen

Steentijdwildernis Steentijdwildernis Toolbox voor inrichten en visualiseren van steentijdvindplaatsen.

Duurzaam: Aardgasvrij ecohuis Duurzaam: aardgasvrij ecohuis Je kunt grote of kleine stapjes zetten in de richting van een duurzaam huis.
De spelers van Oosterwold De spelers van Oosterwold Het bijzondere proces van bottum-up gebiedsontwikkeling. Een film van Marit Geluk.