2e blog Loes Walsteijn: “Vallen, opstaan en doorzetten”

Bij het zien van mijn naam zetten vermoedelijk een hoop lezers zich schrap en anderen verkneukelen zich weer over wat er nu weer uit mijn koker komt. Deze keer wil ik eens geen kritiek leveren. Dat heb ik op diverse plaatsen genoeg gespuid. Daarom gaat het over vallen, opstaan en doorzetten. Ik heb twee bijzonder zware jaren achter de rug en heel wat tranen gelaten.

Het zwaarste en tijdrovendste was zoals waarschijnlijk bij iedereen de weg. De bouwaanvraag was, daarmee vergeleken, een eitje. Immers, bouwkundige adviseurs en leveranciers zorgen voor de technische verantwoording. Ik hoefde alleen maar in te tikken in het bijzonder gebruiksonvriendelijke Omgevingsloket. In mei 2017 besloten wij na 35 jaar tot echtscheiding. Naast de emoties betekent dat het gemis van mijn bijzonder handige en intelligente ex. Zeer hinderlijk was mijn gebrek aan enige technische vaardigheid of inzicht. Wel kan ik goed regelen en ritselen. Gelukkig werd ik gesteund door mijn enorme netwerk van familie, vrienden, oude- en nieuwe buren en ingehuurde krachten.

 

​Een vluchtelingengezin woonde veertien maanden bij mij in en we leefden als gezin samen. Dat was in het begin heel fijn; het is leuk om twee jonge kinderen te helpen met een goede start hier. Ze zijn gek op mij; hun mentale en lichamelijke ellende verbeterde zienderogen. Wel putte de situatie mij mentaal uit. Behalve mijn eigen berg aan uitdagingen, vond ik dat ik, bij gebrek aan anderen, hun leven op de rails moest zetten. Het is onvoorstelbaar wat ze op hun pad vinden. De voortgang van de bouw leed eronder.

In de bouw ging ook van alles mis door gebrek aan kennis, tijd en energie aan mijn kant. Normaal zit ik overal bovenop. Er ontstond gedonder over censuur. Want er wordt gedreigd met boetebeding als ik uit de school klap. Dat slaat nergens op want zoals een mede initiatiefnemer zo treffend opmerkt: geheimhoudingsbeding slaat op prijzen, contacten en constructie, en geldt niet voor prutswerk. Gelukkig heb ik een rechtsbijstandsverzekering. Die heb je echt wel nodig als je gaat bouwen. Maar dat voorkomt bouwvertraging niet.

 

41e Blog-estafette met Peter de Boer en Judith Lodewijks ''De groene toekomst straalt ons tegemoet''

Waterberging, sloten en vaarten Hoe zit het met het watersysteem Over waterberging, sloten en vaarten
Zicht op archeologisch verleden Zicht op archeologisch verleden Reis aan de hand van een indrukwekkende tijdlijn door het gebied
Wim van Leeuwen met duif - Uniek leven De rijke oogst van stadslandbouw Stadslandbouw verrijkt je wijk en je leven.
Groen: laat je inspireren Paden en groen: laat je inspireren Kansen voor originele en creatieve oplossingen

Steentijdwildernis Steentijdwildernis Toolbox voor inrichten en visualiseren van steentijdvindplaatsen.

Duurzaam: Aardgasvrij ecohuis Duurzaam: aardgasvrij ecohuis Je kunt grote of kleine stapjes zetten in de richting van een duurzaam huis.
De spelers van Oosterwold De spelers van Oosterwold Het bijzondere proces van bottum-up gebiedsontwikkeling. Een film van Marit Geluk.