24e blog Barbera van Schaik

Een volkstuin, maar dan een beetje groter

Vlak voor de kerst in 2019 stonden we met een fles bubbels op de klei. Na twee jaar mochten we eindelijk “de grond roeren”. Dat hebben we natuurlijk meteen gedaan! Als eerste gingen er 25 zelf geënte fruitbomen (geleerd van de lokale fruitbomenkweker) de grond in die wij eerder op onze volkstuin in Amsterdam opgekweekt hadden. We hebben tevens dankbaar gebruik gemaakt van de gezamenlijke inkoop van inheemse bomen en struiken. Al die bomen en struiken kunnen lekker groeien in de klei terwijl wij ons huis aan het bouwen zijn. Het eerste jaar waren we ook nog eens redelijk fanatiek met de moestuin, maar dat moest dit jaar toch maar even op een wat lager pitje, want anders komt het huis nooit af.

Hout en kalkhennep

Het eerste jaar hebben we de funderingen gemaakt. Veel is nieuw voor ons, dus we hebben best veel tijd besteed aan uitzoeken hoe dat allemaal moet. Als we dat nu nog een keer zouden moeten doen dan zou het een heel stuk sneller gaan. Dit jaar zijn we begonnen met het houtskelet. Een vriend van ons is timmerman en begeleidt en helpt ons. Het gaat nu ineens hard en wat is het leuk om te doen! Het is zo gaaf om alles wat eerst alleen op papier bestond in de echte wereld te zien ontstaan.
huisjebouwen  kalkhennep

We bouwen feitelijk twee huisjes, de woning en een bijgebouw wat straks dienst gaat doen als kantoor en B&B. Het bijgebouw heeft dezelfde vorm als het huis, maar dan kleiner, en het wordt gemaakt van dezelfde materialen: hout en kalkhennep. Per stap doen we dat eerst in het bijgebouw en daarna bij het woonhuis, zodat we leren bij het bijgebouw en eventueel nog wat kunnen verbeteren bij de woning. De muren van het bijgebouw zijn inmiddels gestort en over een 1 à 2 weken gaan we kalkhennep storten in het woonhuis. Dat is best een intensief klusje, maar we krijgen veel hulp van buren, vrienden, familie en collega’s, en dan is het goed te doen… en gezellig.

Samen de oogst inmaken

Alle dagen zijn nu wel redelijk gevuld. Door de week aan het werk (thuis weliswaar, dus lekker koffiedrinken en wat oogsten tussendoor in de tuin) en ’s avonds en in de weekenden bouwen. Ik roep wel eens dat ik geen flauw idee heb wat ik met alle vrije tijd moet doen zodra we klaar zijn met bouwen, maar dat is natuurlijk niet waar. Genoeg hobby’s en er is altijd wel wat te doen in de tuin. De moestuin tussen ons en de buren wordt volgend jaar weer opgeschaald en dan ga ik samen met de buuf de oogst inmaken (drogen, vriezen, wecken, fermenteren). ‘Samenvoorzienend’ tuinieren noemen we dat.

huis-tuin-oogst

Vers uit de tuin

We zijn verliefd geworden op Oosterwold vanwege de stadslandbouw en de ruimte voor hobby’s. Overdag zit ik achter de computer (ik ben bioinformaticus) en in het weekend vind ik het dan heerlijk om met mijn handen bezig te zijn, zoals kleding maken en manden vlechten bijvoorbeeld. Mijn vriend vindt het erg leuk om te lassen. Het is heel fijn om daar nu de ruimte voor te hebben. De weekenden op de volkstuin voelden als mini-vakanties. Een beetje prutsen aan het tuinhuis en ’s avonds eten wat je vers uit de tuin haalt. Nu is het de hele week en het hele jaar door vakantie.

Wil je meer foto’s zien? We houden een foto-log bij op instagram.
krat met oogst tafel met oogst

41e Blog-estafette met Peter de Boer en Judith Lodewijks ''De groene toekomst straalt ons tegemoet''

Waterberging, sloten en vaarten Hoe zit het met het watersysteem Over waterberging, sloten en vaarten
Zicht op archeologisch verleden Zicht op archeologisch verleden Reis aan de hand van een indrukwekkende tijdlijn door het gebied
Wim van Leeuwen met duif - Uniek leven De rijke oogst van stadslandbouw Stadslandbouw verrijkt je wijk en je leven.
Groen: laat je inspireren Paden en groen: laat je inspireren Kansen voor originele en creatieve oplossingen

Steentijdwildernis Steentijdwildernis Toolbox voor inrichten en visualiseren van steentijdvindplaatsen.

Duurzaam: Aardgasvrij ecohuis Duurzaam: aardgasvrij ecohuis Je kunt grote of kleine stapjes zetten in de richting van een duurzaam huis.
De spelers van Oosterwold De spelers van Oosterwold Het bijzondere proces van bottum-up gebiedsontwikkeling. Een film van Marit Geluk.