26e blog. Joyce Goede: Boerder-ei aan de Zeebodemkolonistenweg

Daar was dan dat mooie project Oosterwold, ruim vijf jaar geleden werden wij, Noël en Joyce, daarop geattendeerd. Een informatieavond, zullen we wel, zullen we niet ….. Kunnen we dat wel allemaal zo’n route met allerhande vergunningsaanvragen waar wij nog nooit mee in aanraking waren geweest. Zouden we het financieel rond krijgen? Het was onze droom. Een woning zonder trappen, want door een bedrijfsongeval en allerhande operaties is mijn benenstelsel niet echt meer blij om de trap naar onze slaap- en badkamer op te klauteren.

Dus, het besluit stond vast, we gingen ervoor. Gelukkig vullen we elkaar goed aan: Noël is timmerman en ik ben daarentegen weer wat handiger met de papier en vergunning molen. Na ruim twee jaar was alles rond, wel met wat hobbeltjes, maar daar leer je weer van.

Op 3 november 2018 werd ons huis geplaatst, een prefab woning welke in twee delen in het holst van de nacht arriveerde. Geheel compleet: badkamer, keuken, kasten en mooie vloer. Twee weken later woonden we er. Meubeltjes erin en klunen door de klei met onze twee honden. De eerste vijf maanden stroom en water van de buren, echt top!

Noel en Joyce

En nu is het drie jaar later. Als je je realiseert wat je dan allemaal hebt bereikt! Een trots gevoel. Een schuur, twee woninkjes waar we jonge mensen de kans geven om tegen een redelijke huur hun wooncarrière te starten, eigenhandig van A tot Z door Noël gebouwd. Een kamer in aanbouw waar ik mij terug kan trekken om wat stilte en rust te ervaren. Een prachtige moestuin en kas waar wij bijna het hele jaar onze groenten uit kunnen bevoorraden en ook andere mensen van mee laten genieten. En, Noël heeft eindelijk de tijd en ruimte om zijn hobby uit te oefenen.

Noël is altijd al iemand geweest die gek was op vogels, dus nu hebben we ons gezin wat uitgebreid. Naast onze twee honden zijn er kwartels en kippen. Noël broedt in zijn zelfgebouwde ‘egg incubator’ de eieren uit. Vervolgens hebben we zo’n vier maanden kwartel- en kippenkuikens in huis. Heel erg leuk, maar als het huis naar kippenmest ruikt iets minder.
Eerst zou hij alleen maar Giant Jersey’s houden. Dan komen de eieren uit, wat minder dan waar op was gehoopt. Tja, en dan zijn het vervolgens drie hanen en drie hennen. Noël vindt de zwarte haan het mooist, ik de witgrijze. Prachtige statige dieren, maar wat maken ze een kabaal!!! Ze heten niet voor niets Giant, ze zijn enorm. Maar dat kabaal! ’s-Ochtends, nou ochtend ….. wat mij betreft midden in de nacht; 04:30 uur begint de eerste, aangevuld door nummer twee en drie. Zo ongeveer ieder uur, de hele dag door. Eigenlijk had ik mijzelf beloofd geen hap te eten als Noël een haan of kip zou slachten. Maar ze maakten zo’n kabaal dat ik ben gezwicht. Ze hadden een goed leven, belaagden de hennen teveel en smaakten overheerlijk.

Maar het is niet gebleven bij de Giant Jersey’s. Er zijn nu ook Hollandse Blauwe, Barnevelders en twee witte geredde hennetjes, een hoeder soort.

Eieren zijn er inmiddels in overvloed. Het is goed toeven in Oosterwold, we hebben onze draai gevonden.

 tuin Joyce

41e Blog-estafette met Peter de Boer en Judith Lodewijks ''De groene toekomst straalt ons tegemoet''

Waterberging, sloten en vaarten Hoe zit het met het watersysteem Over waterberging, sloten en vaarten
Zicht op archeologisch verleden Zicht op archeologisch verleden Reis aan de hand van een indrukwekkende tijdlijn door het gebied
Wim van Leeuwen met duif - Uniek leven De rijke oogst van stadslandbouw Stadslandbouw verrijkt je wijk en je leven.
Groen: laat je inspireren Paden en groen: laat je inspireren Kansen voor originele en creatieve oplossingen

Steentijdwildernis Steentijdwildernis Toolbox voor inrichten en visualiseren van steentijdvindplaatsen.

Duurzaam: Aardgasvrij ecohuis Duurzaam: aardgasvrij ecohuis Je kunt grote of kleine stapjes zetten in de richting van een duurzaam huis.
De spelers van Oosterwold De spelers van Oosterwold Het bijzondere proces van bottum-up gebiedsontwikkeling. Een film van Marit Geluk.