41e Blog-estafette met Peter de Boer en Judith Lodewijks

Wonen in Oosterwold is natuurlijk allereerst een flinke uitdaging: de modder op de onverharde weg in de herfst en in de winter, de bouwstop van 6 weken om onverklaarbare redenen, de oplopende prijzen van de zonnepanelen en het hout van onze gevelbekleding. En dat je in vrede met je buren samen een weg kunt verharden zien we inmiddels als een illusie. Dat zouden we niet meer moeten willen in de toekomst (fase 2).  

Maar wonen in Oosterwold is bovenal geweldig. We verwezenlijken zelf ons eco-huis na levenslang in demonstraties te hebben meegelopen. We zouden nog steeds op de A12 kunnen liggen met Extinction Rebellion, maar wat voelt dit zelf bijdragen aan minder klimaatopwarming goed! Bij je buren kijken welke fases je allemaal doorgaat, elkaar daarbij inspireren en bemoedigen. Genieten van de enorme dynamiek op al die velden in Oosterwold. De trots waarmee andere buurtbewoners hun huis uitgebreid aan je laten zien als je aan het wandelen bent. De pioniersgeest van iedereen. Wat wonen we in een geweldig sociaal en ecologisch experiment, wat zijn we blij hier deel van uit te mogen maken.  

De natuur gaat het steeds meer overnemen 

Sinds 2018 zijn we bezig met Oosterwold. Niet alleen bezig in de zin van dromen over het bouwen van een eigen huis op een eigen kavel, want dat deden we al jaren daarvoor, maar actief bezig.
Ons huis is inmiddels in grote lijnen af. Deze weken leggen we samen met Ruurd onze natuurlijke zwemvijver aan. Daar verheugen we ons enorm op. Wim Hof in de winter en vanuit de slaapkamer de plomp in op alle hete dagen die nog gaan komen. Gras- en ander zaad gaat de bodem in. De eerste bomen worden besteld. Over een tijdje wonen we in onze groene oase. De natuur gaat het steeds meer overnemen. En we gaan natuurlijk eigen groente en kruiden verbouwen. We knijpen elkaar geregeld in de arm om te checken of het echt waar is wat we aan het doen zijn.   

De weg naar dit alles was niet altijd gemakkelijk maar des te meer: de groene toekomst staalt ons tegemoet.

Zo eind 2018 sloten we ons aan bij New Roots, een initiatief van een makelaar, een kleine projectontwikkelaar en een architect. Schitterende woningen zagen we voor onze neus op de schetstekeningen, maar het liep anders. We braken met het ondernemende trio omdat we geen vertrouwen hadden in een gezonde financiële afloop van de plannen. 

Ondertussen hadden we een dermate goeie band met de andere zes huishoudens opgebouwd dat we besloten als groep verder te gaan, ieder met een eigen architect en aannemer. Wij met architect Mart Jan Oosterveld van MOOST die ons huis een geweldige smoel gaf. En anno nu zijn we buren – en wat voor buren – aan de Hildegard van Bingenweg op veld J. We zijn actief in commissies, buurvrouw Jessie maakt de meest fantastische ontwerpen voor onze stadslandbouw-tuinen, veel van ons hebben zitting in het bestuur van de kavelwegvereniging. We helpen elkaar als het nodig is en laten elkaar met rust als de situatie daarom vraagt.  

 

41e Blog-estafette met Peter de Boer en Judith Lodewijks ''De groene toekomst straalt ons tegemoet''

Waterberging, sloten en vaarten Hoe zit het met het watersysteem Over waterberging, sloten en vaarten
Zicht op archeologisch verleden Zicht op archeologisch verleden Reis aan de hand van een indrukwekkende tijdlijn door het gebied
Wim van Leeuwen met duif - Uniek leven De rijke oogst van stadslandbouw Stadslandbouw verrijkt je wijk en je leven.
Groen: laat je inspireren Paden en groen: laat je inspireren Kansen voor originele en creatieve oplossingen

Steentijdwildernis Steentijdwildernis Toolbox voor inrichten en visualiseren van steentijdvindplaatsen.

Duurzaam: Aardgasvrij ecohuis Duurzaam: aardgasvrij ecohuis Je kunt grote of kleine stapjes zetten in de richting van een duurzaam huis.
De spelers van Oosterwold De spelers van Oosterwold Het bijzondere proces van bottum-up gebiedsontwikkeling. Een film van Marit Geluk.