44e estafetteblog met Wout Walraven en Neeltje de Vree

”In Oosterwold blijven de mogelijkheden oneindig en de creativiteit groots.”

”Wij hebben wel eens een surfplank, meubels of een camper gebouwd, maar “ooit je eigen huis bouwen…” Wij hadden het niet gedacht. Toch lijkt het bij ons te passen na jarenlang met plezier in Amsterdam gewoond, 13 jaar samen, 38 weken zwanger van ons eerste kindje en dan het nieuws krijgen dat je bent ingeloot.  
De eerste stappen zetten we met nieuwsgierigheid door aan te kloppen bij medebewoners. We bewonderden hun projecten en waren benieuwd naar hun ervaringen over wat zij volgende keer opnieuw zouden doen en wat ze juist anders zouden aanpakken. Hier hebben we in het gehele proces veel aan gehad.” 

”Aansluiten bij de Pompoenweg was een warme start. Lieve buren, een prettig bestuur met goede communicatie en stroom, water en ontbrekend gereedschap lenen, was ook erg fijn. We houden van klussen en aanpakken en idyllisch is het als je echt alles zelf kan doen in dit project. Het is allemaal vaak ook geen hogere wiskunde, maar het kost wel tijd. En die tijd en energie zijn helaas niet oneindig als je middenin het leven staat met allerlei hobby’s, leuk werk en een kind. Een balans opmaken van wat wel zelf te doen en wat uit te besteden aan professionals, was daarom voor ons belangrijk. Daarnaast hebben we samengewerkt met studentes voor onderdelen van de bouw. Dat is win win!

”Het ontwerp van ons huis maakte wij samen met vriend-architect en buurman-Thomas Janssen.   
De onbegrensde mogelijkheden in dit project zijn te gek en tegelijkertijd uitdagend omdat alles mogelijk is. En als je door wil, werkt keuzes maken als een ware katalysator. Het gebruik van gerecyclede materialen en het jagen op schatten via marktplaats en grofvuil vinden wij de moeite waard.” 

”Tijdens de bouw hebben we eerst gependeld tussen onze flat op 3 hoog in Amsterdam en de vouwwagen met buiten-douche en -keuken. ‘Snachts Naaktslakken in je klomp en je in de kou vermaken met een eenjarige, in een veel koudere en nattere zomer dan verwacht, was een uitdagende periode. Maar het was tijdelijk, en daarom te overzien. Nu is de vouwwagen vervangen door een ‘luxe’ woonunit met zelfgebouwde veranda en ruim klompenhok (ook 1 van die handige tips van andere bewoners..).”

”Momenteel zijn wij bezig met de afbouw. Genoeg te doen dus, maar het gaat voorspoedig. Na een korte bouw-pauze in januari, denken we er ruim voor de zomer in te kunnen. Zo’n 2,5 jaar nadat we de kavel stipte en 1 jaar na de eerste paal. Vanuit onze woonkamer in de woonunit kunnen we naar buiten kijken en fantaseren over wat ons nog te doen staat en hoe het straks zal zijn. Elke week wordt het fijner en mooier.

”We hebben het goed in de woonunit, dat geeft rust. En we kijken er ook naar uit om te gaan wonen in het huis dat we zelf bouwde met alle kracht, geduld en liefde van vrienden, en familie. En waar we met hen in kunnen gaan genieten en verder kunnen bouwen aan kabelbanen, hottubs, schuur, gezellige tuin en andere leuke projecten! Want op deze plek blijven de mogelijkheden oneindig en de creativiteit groots.

41e Blog-estafette met Peter de Boer en Judith Lodewijks ''De groene toekomst straalt ons tegemoet''

Waterberging, sloten en vaarten Hoe zit het met het watersysteem Over waterberging, sloten en vaarten
Zicht op archeologisch verleden Zicht op archeologisch verleden Reis aan de hand van een indrukwekkende tijdlijn door het gebied
Wim van Leeuwen met duif - Uniek leven De rijke oogst van stadslandbouw Stadslandbouw verrijkt je wijk en je leven.
Groen: laat je inspireren Paden en groen: laat je inspireren Kansen voor originele en creatieve oplossingen

Steentijdwildernis Steentijdwildernis Toolbox voor inrichten en visualiseren van steentijdvindplaatsen.

Duurzaam: Aardgasvrij ecohuis Duurzaam: aardgasvrij ecohuis Je kunt grote of kleine stapjes zetten in de richting van een duurzaam huis.
De spelers van Oosterwold De spelers van Oosterwold Het bijzondere proces van bottum-up gebiedsontwikkeling. Een film van Marit Geluk.