17e estafette ‘Droomthuis’

Het avontuur van Erik en Jill van de Ambachtelijke Korf: “Droomthuis…”

Mei 2016 dat was het jaar en de maand waarin we besloten het grote avontuur genaamd “Oosterwold” aan te gaan.

Erik en ik (Jill) hadden een gezamenlijk “droombeeld” voor ogen. Een stukje grond met een mooie (kruiden- en verf)tuin en plek voor onze dieren. Een fijn huis (het liefst van hout) met een atelier eraan vast en een plek waar we samen met onze drie kinderen en mijn ouders konden wonen. Ik kan het soms bijna zelf niet geloven, maar die droom is wat ons betreft dubbel en dwars uitgekomen en dat op de mooiste plek van Almere, pal naast het bos met een heel “dorps” gevoel.

Aanpakkers
Het was niet altijd gemakkelijk, vooral het eeuwige geduld wat we op moesten brengen voor de VVE en de gemeente was soms best pittig. Ik kwam erachter dat zowel Erik als ikzelf behoorlijke aanpakkers zijn en niet echt van het afwachten zijn, met andere woorden “geen geduld hebben” ?. We hebben dit hele avontuur met beide handen aangepakt en vooral van de bouw ontzettend genoten. Zoveel dat we soms wel eens tegen elkaar zeggen “zullen we nog een keer?”

Het tekenen en bouwen van je eigen huis heb ik als heel bijzonder ervaren, niet alleen voor ons, maar ook voor onze kinderen. Zij hebben zelf mee mogen denken aan de inrichting van de kavel en hebben inspraak gehad over de te gebruiken materialen. Het leukste was dat ze na al die honderd tekeningen op een gegeven moment door het huis liepen en zeiden “dat is gek, het voelt net alsof ik hier al eens ben geweest”.

Vanaf het moment dat we tekenden voor de grond bij de notaris eind maart 2018 tot de verhuizing november 2018 hebben we in die acht maanden in een soort bubbel geleefd, het ging zo snel, iedere dag waren we aan het werk aan onze toekomst, onze droom en het was zo waanzinnig leuk! Inmiddels wonen we hier deze maand twee jaar, de kinderen weten niet beter, mijn vader geniet van zijn eigen plekkie, de dieren hebben alle ruimte, de tuin groeit en bloeit en het atelier loopt als een trein.

Onze “verftuin”
De tuin en omgeving zijn een enorme inspiratiebron. Deze maand hebben wij onze eigen kruidenthee op de markt gebracht, van kruiden uit eigen tuin en potjes uit eigen atelier. Ook verkopen we inmiddels onze eigen gemaakte aquarelverf, iets waar ik onwijs trots op ben! De verf is onder andere gemaakt van planten uit onze “verftuin” we hebben van de kleurstof uit de planten pigmenten gemaakt en van de pigmenten verf, uiteraard is ook deze verpakking gemaakt in eigen atelier. We geven regelmatig workshops en houden twee keer per week open atelier. Het is heel leuk om zoveel Oosterwolders als cursisten te hebben, iedere keer hoor je eerst de droom, dan de twijfel en dan de opluchting als iemand weer een stapje verder is.

Ik kan dan maar 1 ding zeggen, hou die droom voor ogen, ze komt echt uit!

Bekijk ook:
Ons avontuur.
Botanische verf.

41e Blog-estafette met Peter de Boer en Judith Lodewijks ''De groene toekomst straalt ons tegemoet''

Waterberging, sloten en vaarten Hoe zit het met het watersysteem Over waterberging, sloten en vaarten
Zicht op archeologisch verleden Zicht op archeologisch verleden Reis aan de hand van een indrukwekkende tijdlijn door het gebied
Wim van Leeuwen met duif - Uniek leven De rijke oogst van stadslandbouw Stadslandbouw verrijkt je wijk en je leven.
Groen: laat je inspireren Paden en groen: laat je inspireren Kansen voor originele en creatieve oplossingen

Steentijdwildernis Steentijdwildernis Toolbox voor inrichten en visualiseren van steentijdvindplaatsen.

Duurzaam: Aardgasvrij ecohuis Duurzaam: aardgasvrij ecohuis Je kunt grote of kleine stapjes zetten in de richting van een duurzaam huis.
De spelers van Oosterwold De spelers van Oosterwold Het bijzondere proces van bottum-up gebiedsontwikkeling. Een film van Marit Geluk.