38e blog met Karine van der Zon

”Oosterwold paste perfect bij wat we wilden”

”Wij zijn Koen en Karine. Sinds november 2021 wonen we aan de Hildegard van Bingenweg. Al langere tijd waren we op zoek naar een nieuw huis. Toen onze kinderen de deur uit dreigden te gaan, bedachten we hoe ons droomhuis eruit zou moeten zien: een licht huis voor met z’n tweeën, een grote tuin, ruimte voor een moestuin, duurzaam, veel groen in de omgeving…Lastig te vinden in de omgeving van Amersfoort, waar we op dat moment woonden en werkten. Tot we werden gewezen op Oosterwold. Dat paste perfect bij wat we wilden. We begonnen in een CPO, maar al snel haakten we af. Dat konden we zelf ook wel. Met het groepje dat we hadden gevormd in onze CPO-tijd zochten we een plek. Ieder bouwde een eigen huis, maar de tuinen sluiten op elkaar aan, waardoor we een prachtig groen gebied kunnen creëren.

De tuin is voor ons heel belangrijk en daar begonnen we zelfs al aan, voordat de eerste paal van het huis de grond in ging. Zodra we de grondoverdracht bij de notaris hadden gehad, startten we met het bewerken van een deel van de grond. Het bouwvlak moesten we helaas nog even met rust laten. We freesden en brachten compost aan. Fruitbomen en haagplanten gingen al snel de grond in. Daarna maakten we moestuinbakken en gaven we de tuin eromheen vorm. Elk weekend waren we aan het werk om ons groene paradijs te realiseren. Zo bijzonder om te ervaren hoe snel je een weiland kunt omtoveren tot zoiets moois! 

Kleigrond is zwaar te verwerken, maar de planten doen het er goed op. We genoten het eerste jaar al volop van onze zelfgekweekte groenten. Én van de dahlia’s, die het ook fantastisch deden op de klei. Als we na een dagje in de tuin weer terugreden naar Amersfoort, ging er steevast een mooi boeket mee naar huis en een mand met groenten. Als de bouw wat tegenzat, hielp het enorm om met onze handen in de grond te zitten, paden aan te leggen of onder de parasol te genieten van alle vogels en insecten die onze tuin al hadden weten te vinden. 

Inmiddels is de hele tuin aangeplant en genieten we volop van het leven in Oosterwold. Elke dag vakantie, zo voelt het. Heerlijk, die ruimte om ons heen, zoveel lucht. Met aan het eind van de dag als knallende afsluiting regelmatig prachtige zonsondergangen. En natuurlijk de gezelligheid van de buren. Wij weten het zeker: we gaan hier nooit meer weg!”

En wil je het een keer met eigen ogen komen bekijken: op zondag 4 juni doen we mee met de Velt-ecotuindagen. Kijk voor meer informatie op Ecotuindagen | Velt

41e Blog-estafette met Peter de Boer en Judith Lodewijks ''De groene toekomst straalt ons tegemoet''

Waterberging, sloten en vaarten Hoe zit het met het watersysteem Over waterberging, sloten en vaarten
Zicht op archeologisch verleden Zicht op archeologisch verleden Reis aan de hand van een indrukwekkende tijdlijn door het gebied
Wim van Leeuwen met duif - Uniek leven De rijke oogst van stadslandbouw Stadslandbouw verrijkt je wijk en je leven.
Groen: laat je inspireren Paden en groen: laat je inspireren Kansen voor originele en creatieve oplossingen

Steentijdwildernis Steentijdwildernis Toolbox voor inrichten en visualiseren van steentijdvindplaatsen.

Duurzaam: Aardgasvrij ecohuis Duurzaam: aardgasvrij ecohuis Je kunt grote of kleine stapjes zetten in de richting van een duurzaam huis.
De spelers van Oosterwold De spelers van Oosterwold Het bijzondere proces van bottum-up gebiedsontwikkeling. Een film van Marit Geluk.