33e-blog Kirsten de Wit: ”Aan het bos wonen en eigen natuurgebied creëren is een droom”

Paradijs voor mens en dier aan het bos 

Drie jaar geleden, in november 2019, zijn we in ons huis aan de Karl Marxweg getrokken. We, dat zijn Kirsten de Wit en Hans van den Bosch. We hebben geen kinderen of huisdieren. Alleen enkele tienduizenden bijen (maar die zijn niet zo knuffelig). Voorheen woonden we in een klein appartementje met een klein tuintje in Amsterdam Oost. Qua ruimte dus een hele upgrade. We zijn naar Oosterwold verhuisd omdat we graag in de natuur wilden wonen, moestuin en bijen aan huis wilden, en Kirsten werkt in Almere. Het was onze droom om aan het bos te wonen en om een eigen natuurgebied te creëren, en dat is gelukt! 

 Onze reis begon zoals bij iedereen, een paar jaar eerder met het zetten van een stip. Vervolgens hebben we zelf een architect in de hand genomen om ons bijzondere, lange huis te ontwerpen. Aan de zuidkant is de gevel vrijwel geheel van glas, waardoor je als het ware midden in de tuin woont en optimaal geniet van het bos. Doordat het huis zo lang is ontstaat er een besloten ruimte aan de achterkant van het huis. Het huis moest wel gedraaid worden omdat 40% van ons kavel archeologische vindplaats is. Voor onze vijver moesten we een tekening met doorsnede aanleveren om aan te tonen dat we boven de zandlaag bleven, waaronder de archeologische vondsten kunnen liggen.  

 We zijn natuurliefhebbers en tuinierders in hart en nieren. Daar besteden we dus veel tijd en aandacht aan in onze tuin. We houden erg van de weelderige stijl van Piet Oudolf: siergrassen gecombineerd met natuurlijk ogende planten. Het merendeel van de gekozen planten is goed voor bijen (solitaire en honingbijen), hommels, vlinders, zweefvliegen, etc. Dit vinden we belangrijk omdat het slecht gaat met de natuur. Soorten en aantallen gaan helaas achteruit. We zien nu steeds meer soorten in onze tuin. Jaarlijks doen we ook mee aan de nachtvlindernacht, waar we tientallen soorten hebben waargenomen door met een speciale lamp vlinders te lokken op een groot doek en met stroop op bomen in het bos. In 2023 doen we weer mee in het weekend van 14 en 15 september.  

 Rondom het huis is siertuin. Daarachter ligt de moestuin. En aan de buitenrand (bijna de helft van het kavel) ligt een hoogstamboomgaard met als onderbegroeiing een kruidenrijk grasland. Voor het kruidenrijk grasland hebben we een mengsel van inheemse zaden gezaaid, speciaal geschikt voor kleigrond. In de boomgaard staan ook de bijenvolken van de imkerij van Kirsten de Wit (Imkerij KirstenBosch). Kirsten houdt erg van lekkere dingen koken en van een imkerij (al sinds 2015 in Amsterdam) is ze verder uitgebreid naar het maken van ondere andere jams en chutneys. Dat kan nu al vaak van eigen oogst. Alleen de fruitbomen laten nog op zich wachten. 

 Onze tuin is voor een rondleiding te bezoeken tijdens de ecotuindagen van Velt (organisatie voor ecologisch tuinieren) op 3 en 4 juni 2023.  

 We geven het stokje voor dit blog door aan Tjalf Bloem! 

41e Blog-estafette met Peter de Boer en Judith Lodewijks ''De groene toekomst straalt ons tegemoet''

Waterberging, sloten en vaarten Hoe zit het met het watersysteem Over waterberging, sloten en vaarten
Zicht op archeologisch verleden Zicht op archeologisch verleden Reis aan de hand van een indrukwekkende tijdlijn door het gebied
Wim van Leeuwen met duif - Uniek leven De rijke oogst van stadslandbouw Stadslandbouw verrijkt je wijk en je leven.
Groen: laat je inspireren Paden en groen: laat je inspireren Kansen voor originele en creatieve oplossingen

Steentijdwildernis Steentijdwildernis Toolbox voor inrichten en visualiseren van steentijdvindplaatsen.

Duurzaam: Aardgasvrij ecohuis Duurzaam: aardgasvrij ecohuis Je kunt grote of kleine stapjes zetten in de richting van een duurzaam huis.
De spelers van Oosterwold De spelers van Oosterwold Het bijzondere proces van bottum-up gebiedsontwikkeling. Een film van Marit Geluk.