39e Estafette-blog met Myka Engels

”Je eigen plek creëren op een stuk land dat in ieder geval tientallen jaren ervoor niet bewoond is geweest, is een zeer creatief proces. Vanuit vlak land een woonplek creëren, is een eigen proces. Elke woonplek anders is. De vrijheid van keuzes die in het hele proces aanwezig is, kan overweldigend zijn.”

Het creëren van creativiteit

”In Oosterwold zijn we met z’n allen een nieuwe woonvorm aan het creëren. Dat is in mijn ogen een bijzondere kans in Nederland. Iedereen komt van een bepaalde woonsituatie. Er is meer vrijheid in keuze van soort huis, indeling van tuin en gewassen. Je eigen groente en fruit verbouwen naast je huis, zodat je de liefde die je in het verbouwen van de gewassen stopt ook echt proeft! En als je een grote oogst hebt, kan je het delen met anderen. Eenzelfde proces heb ik ongeveer 30 jaar geleden meegemaakt, maar dan in een ander land: Portugal. ”

”Het is zo leuk om kleinschalige initiatieven met een persoonlijke aanpak te zien, waarbij er interactie is tussen degene die iets maakt of produceert en de afnemer/consument. Dat geeft het gevoel van een waardevol leven. Mensen zijn creatieve wezens en dat maakt ons mensen zo uniek.”

Hetzelfde proces in Portugal

”Eenzelfde proces heb ik ongeveer 30 jaar geleden meegemaakt, maar dan in een ander land: Portugal. Daar heb ik met mijn toenmalige man ook een stuk land wat voor landbouw gebruikt was en herbestemming woningbouw kreeg gekocht. Ergens leek het op dit proces en toch ook weer niet. De regels en wetten in Portugal zijn anders dan hier in Nederland. De mensen zijn anders, spreken een andere taal en hebben een andere historie waardoor gebruiken en gewoontes en omgang met elkaar andere nuances heeft. En toch zijn de mensen ook hetzelfde. Iedereen heeft een vader en een moeder en grootouders. In de ene familie is dat heel warm en liefdevol, in de andere familie kan dat een grotere uitdaging zijn voor alle familieleden. Toch proberen alle mensen goed voor hun kinderen te zorgen en hen te geven wat de ouders denken of voelen wat nodig is voor hun kinderen. Dit is niet alleen in Nederland en Portugal zo, maar over de hele wereld. Elk gezin probeert het beste te geven voor de generaties die hierna komen.

Mijn proces naar zelfbewustzijn heeft vele paden bewandeld. Het creatieve pad van schilderen, mozaïeken maken en zingen. Daarna kwam het spirituele pad met mediteren, kaartleggingen en Tao- en Tantra oefeningen. Ruim 15 jaar geleden kwam Human Design op mijn pad en dat gaf me de eye-opener waardoor ik mezelf echt beter ben gaan begrijpen. Daar heb ik verschillende opleidingen in gevolgd.   

Iets later ben ik met Shamanisme in aanraking gekomen. Ik heb verschillende reizen in Peru gemaakt en door het hooggebergte van Mongolië getrokken. Na deze prachtige ervaringen heb ik de opleiding tot Shamaan gedaan volgens de Inca-traditie. Daardoor heb ik geleerd dat alles energetisch met elkaar verbonden is. Door middel van Human Design en Shamanisme kan ik anderen helpen bepaalde facetten van hun leven los te laten en de energie beter te laten stromen en dat vind ik heel erg leuk om te doen.  

41e Blog-estafette met Peter de Boer en Judith Lodewijks ''De groene toekomst straalt ons tegemoet''

Waterberging, sloten en vaarten Hoe zit het met het watersysteem Over waterberging, sloten en vaarten
Zicht op archeologisch verleden Zicht op archeologisch verleden Reis aan de hand van een indrukwekkende tijdlijn door het gebied
Wim van Leeuwen met duif - Uniek leven De rijke oogst van stadslandbouw Stadslandbouw verrijkt je wijk en je leven.
Groen: laat je inspireren Paden en groen: laat je inspireren Kansen voor originele en creatieve oplossingen

Steentijdwildernis Steentijdwildernis Toolbox voor inrichten en visualiseren van steentijdvindplaatsen.

Duurzaam: Aardgasvrij ecohuis Duurzaam: aardgasvrij ecohuis Je kunt grote of kleine stapjes zetten in de richting van een duurzaam huis.
De spelers van Oosterwold De spelers van Oosterwold Het bijzondere proces van bottum-up gebiedsontwikkeling. Een film van Marit Geluk.