25e blog Marc Kauffman: It takes a village to build a house

Hallo! Wij zijn Marc, Shuet Yee, Lara en Hugo. Ons Oosterwold avontuur begon 3 jaar geleden. Als jong Nederlands-Chinees gezin wilden we meer- en een groenere woon- en leefruimte met een echte grote tuin. In september 2018 schreven we ons in en doorliepen het welbekende proces. Na lang wachten mochten we dan eindelijk in december 2020 onze kavel ook echt van ons noemen. Om de Oosterwold beleving compleet te maken, zijn we in een stacaravan (al vinden sommige het een chalet) op onze kavel gaan wonen.

Moestuin Marc 1 pompoen

Een beetje Oost-Azië in Oosterwold

We willen graag zelfvoorzienend leven. Toen we eindelijk de grond mochten ‘roeren’ zijn we direct begonnen met de aanleg van de moestuin en het planten van fruit- en notenbomen en struiken. En dan kiezen we het liefst voor bijzondere Chinese en Japanse soorten. Het is echt te gek als we na een zoektocht dan toch die ene bijzondere soort vinden en een nieuw thuis kunnen geven op onze kavel.

Onze moestuin is ruim opgezet. Straks hebben we 400m2 meter koude klei voor de buitenteelt en ook nog een kas van 40m2 waar we binnen aan de slag kunnen. Omdat wij geen tuinier-ervaring hebben, zijn wij dit jaar ‘klein’ begonnen en met ‘makkelijke’ soorten groenten. Na alle inspanning, waaronder periodiek naaktslakken weghouden, geeft het des te meer voldoening om je eigen groente op tafel te zetten! Komend jaar gaan we meer Chinese groente verbouwen. En hopelijk lukt het in de toekomst om de oogst aan te bieden op de markt.

Onlangs zijn onze kippen (nu nog eigenlijk kuikens) bij ons op de kavel komen wonen. Zij gaan ons helpen bij ons zelfvoorzienend leven en mogen lekker scharrelen in de tuin.

It takes a village to build a house

En de ‘village’ zijn je buren. In ons Oosterwold-avontuur dusver hebben wij ervaren hoe belangrijk het samenwerken met je buren is. Zelf een huis bouwen is best spannend. Dan is een paar extra handen of een andere kijk op een situatie enorm waardevol. Hierbij hebben wij ervaren dat door open te blijven communiceren, je te verplaatsen in een ander en respectvol met elkaar omgaan enorm helpt. Dit begon al in de ontwerpfase met een gezamenlijke waterberging in onze kavelontwerpen. En later in het proces gezamenlijk bouwwerkzaamheden uitvoeren. Het elkaar helpen en van elkaar te leren maakt ons avontuur zo veel mooier en rijker. Dat is voor ons ook Oosterwold!

Huis Marc Kauffman Moestuin Marc 2

Digitaal samenkomen op het dorpsplein

Tijdens onze vele inspiratie ritjes door Oosterwold werd al snel duidelijk dat er geen centrale dorpskern met winkeltjes, een café of voorzieningen bestond. Ook het ruimtelijke plan stuurde hier niet in. Daarom heeft Marc een digitaal dorpsplein gemaakt. Het is een ideëel project. Door ondernemers en voor ondernemers in Oosterwold. Daarom is een vermelding op dorpsplein-oosterwold.nl voor iedereen met een in Oosterwold gevestigd bedrijf gratis. 

Ons droomhuis

We hebben ons huis zelf ontworpen en ons laten inspireren door de landelijke romantische Zweedse stijl. Na al het uitzoekwerk, ontwerpstress, tekenexercities en aanpassingen waar geen einde aan leek te komen, zijn we heel erg blij met ons huis! De vele ramen en ruime vide laten niet alleen veel (dag)licht binnen. Het zorgt ook voor een mooi en weids uitzicht over onze eigen tuin en de tuinen van onze achterburen. Hier hebben wij het voor gedaan!

41e Blog-estafette met Peter de Boer en Judith Lodewijks ''De groene toekomst straalt ons tegemoet''

Waterberging, sloten en vaarten Hoe zit het met het watersysteem Over waterberging, sloten en vaarten
Zicht op archeologisch verleden Zicht op archeologisch verleden Reis aan de hand van een indrukwekkende tijdlijn door het gebied
Wim van Leeuwen met duif - Uniek leven De rijke oogst van stadslandbouw Stadslandbouw verrijkt je wijk en je leven.
Groen: laat je inspireren Paden en groen: laat je inspireren Kansen voor originele en creatieve oplossingen

Steentijdwildernis Steentijdwildernis Toolbox voor inrichten en visualiseren van steentijdvindplaatsen.

Duurzaam: Aardgasvrij ecohuis Duurzaam: aardgasvrij ecohuis Je kunt grote of kleine stapjes zetten in de richting van een duurzaam huis.
De spelers van Oosterwold De spelers van Oosterwold Het bijzondere proces van bottum-up gebiedsontwikkeling. Een film van Marit Geluk.