7e blog. Michelle van Zon: “Verhuizen naar Almere?”

Kerst 2016. We zitten gezellig met de familie aan de borrel. Onze nicht Mirna vertelt over het project waar zij een huis gaat bouwen. Ze gaat een stukje grond kopen in een nieuwe wijk in Almere, ergens ver van het centrum. Wij, Jeffrey en Michelle wonen op dat moment in een leuk huis in Oost-Graftdijk. Het huis is eigenlijk te duur voor ons en we willen graag iets kopen. Maar omdat Jeffrey net een eigen bedrijf is gestart zal het moeilijk voor ons zijn om een hypotheek te krijgen.

Mirna zoekt nog iemand om de kavel mee te delen, is het misschien iets voor ons?
Wij hebben altijd gezegd nooit naar Almere te verhuizen, maar deze plek, midden in de natuur, klinkt wel heel gaaf. En omdat de grondprijs laag is en je verschillende financiële stappen moet doorlopen, zou het voor ons haalbaar kunnen zijn. Wauw, een eigen huis bouwen…

In het nieuwe jaar vragen we gelijk een financieel adviseur om raad. Deze laat ons zien dat er toch wel heel wat mogelijk is in onze situatie. We besluiten er voor te gaan. Die week zeggen we gelijk onze huur op en gaan we op de zeilboot van Jeffrey’s broer wonen. Klein, maar heel goedkoop. Op die manier kunnen we sparen voor de aankomende archeologische en ecologische onderzoeken die we moeten doen voor het kopen van de kavel.

Ons idee begint met het kopen van een kavel van 1300 m2 samen met Mirna. Dit gaan we dan splitsen in twee gelijke delen. We maken een ontwerp voor een huisje van 70 m2 met een mogelijkheid voor een uitbouw. Maar onze dromen worden steeds groter en daarmee ook de kavel. Uiteindelijk kopen we een stuk grond van 1130 m2. En hoewel we nog wel naast Mirna wonen hebben we de kavels apart van elkaar gekocht. Dit blijkt een stuk makkelijker voor de bank.

 

Mooiste plek
We zitten op de mooiste plek van Oosterwold, aan de akkers van de stadsboer. We bouwen ons droomhuis. Dit duurt langer dan we verwachten, maar het wordt ook avontuurlijker dan we verwachten. In de tijd dat we aan het bouwen zijn wonen we op bijzondere plekken. De zeilboot en zomer 2018 in een caravan op de kemphaan.

In september 2018 krijgen we dan eindelijk ons kavel. En jeetje, wat kun je blij zijn met een stukje grond. Zo blij dat we onkruid gaan wieden, wetende dat een paar dagen later een graafmachine de hele boel om gaat graven. Maar he, het is wel óns onkruid. In oktober dat jaar komen we in een stacaravan op het kavel wonen.

En dan, in december 2018, komt ons langverwachte huis. Het casco gedeelte laten we plaatsen, de rest doet Jeffrey zelf. En met een aardige deadline, want in juli 2019 wordt ons eerste kindje verwacht. En o ja, we gaan ook nog trouwen in de ‘tuin’.

De jaren wachten hebben ons heel flexibel gemaakt. Want zéker kun je trouwen op een stukje bouwgrond! En zéker kun je zwanger zijn en nestelen in een huis dat nog niet af is! En ook kun je daar bevallen. Nu wonen we met onze mooie dochter in ons huis dat nog niet af is, maar dat voor ons een grote luxe is.

41e Blog-estafette met Peter de Boer en Judith Lodewijks ''De groene toekomst straalt ons tegemoet''

Waterberging, sloten en vaarten Hoe zit het met het watersysteem Over waterberging, sloten en vaarten
Zicht op archeologisch verleden Zicht op archeologisch verleden Reis aan de hand van een indrukwekkende tijdlijn door het gebied
Wim van Leeuwen met duif - Uniek leven De rijke oogst van stadslandbouw Stadslandbouw verrijkt je wijk en je leven.
Groen: laat je inspireren Paden en groen: laat je inspireren Kansen voor originele en creatieve oplossingen

Steentijdwildernis Steentijdwildernis Toolbox voor inrichten en visualiseren van steentijdvindplaatsen.

Duurzaam: Aardgasvrij ecohuis Duurzaam: aardgasvrij ecohuis Je kunt grote of kleine stapjes zetten in de richting van een duurzaam huis.
De spelers van Oosterwold De spelers van Oosterwold Het bijzondere proces van bottum-up gebiedsontwikkeling. Een film van Marit Geluk.