1e blog Ibolya Moor: ‘ont modderen’ van je huis is een ware uitdaging

Allereerst hartelijk dank voor de eer om deze blogestafette af te mogen trappen. De enige beperking die ik heb is dat ik maar vijfhonderd woorden tot mijn beschikking krijg om over ons avontuur te schrijven. Dat zijn er veel te weinig om het samen te vatten, daarom ga ik in dit blog schrijven over hoe het wonen bevalt.

Op dit moment staat er op ongeveer twee meter afstand van mijn raam een grote Liebherr hijskraan beton te storten in de fundering van het huis van mijn buren Peter en Annelies. Het gegier van de hijskraan is enorm en ons huisje staat te trillen op zijn eigen funderinkje. Rustig wonen is er nog even niet bij. In onze straat is het tempo van huizen bouwen nogal verschillend. Wij wonen er al acht maanden, en waren de eerste bewoners van de 25 initiatieven, dus er wordt nog volop gebouwd om ons heen. Elke dag rijden er heimachines, dumpers vol met zand, grote vrachtwagens met bouwmaterialen langs en door de relatief slappe grond trilt dat enorm door in huis.

Ik hoor je jezelf nu al afvragen of dat leuk is. Nee, dat is niet leuk, maar het vrijstaand wonen aan de bosrand, het custom made huis en de ruimte om ons huis is wél leuk. De belangstelling die we hier als buren voor elkaar hebben, is van een totaal andere orde dan ik ooit eerder heb meegemaakt. We staan elkaar bij met het lenen van water, elektra of wifi als deze of gene dat nog niet heeft. De pret die we samen hebben wanneer iemand weer een stap verder is in het gehele proces is ook leuk. In de jaren dat we ermee bezig waren hebben we ook informatie met elkaar gedeeld en collectieven gehad. Hierdoor weten van we van elkaar wat we allemaal hebben moeten doorstaan om dat huis gebouwd te krijgen en dat verbindt ons. Nee, we lopen de deur niet plat bij elkaar, daar hebben we geen tijd voor. Er moet gebouwd, afgebouwd worden en dan moet de moestuin en de boomgaard nog worden aangelegd.
Wat verder moeizaam verliep was de samenwerking met de gemeente die net zoals wij moesten leren wat ze nu wel of niet kunnen bepalen c.q. regelen. Het is natuurlijk voor ons allemaal nieuw, maar daar komen we wel uit. Zo langzamerhand krijgt onze nieuwe samenleving vorm.

Dan is er nog een issue dat je niet over het hoofd moet zien. Modder. Klei. Het is een groot gevecht om in de winter en zomer met deze substantie om te gaan. Niet vallen in de modder en je huis enigszins te ‘ont modderen’ is een ware uitdaging. In de zomer waren hier kleine zonsverduisteringen door al het zand dat door de bouwweg werd verspreid. En dan nog het aanleggen van de moestuin en boomgaard, maar ook dat zal op den duur wel weer goed komen.

Het inspireren van mensen om dé stap te gaan zetten vind ik geweldig, want ik ben denk ik als motivator en inspirator op de wereld gezet. Zo is ook bolderburen ontstaan en zijn veel mensen eerst bij ons komen kijken voordat ze de groene stip gingen zetten. Niet iedereen zal dat leuk vinden om te doen, maar dat is het leuke in Oosterwold. Er zit voor iedereen wel wat bij.

​Bekijk de interactieve foto van de bouw. Klik op de markers en je ziet er iets anders onder verschijnen.https://view.genial.ly/5b8d7dd8e03fa15717419d05/ibolyarosygmailcom

Hier ook nog een paar vlogjes. Nog geen jaar geleden moest de bouw nog beginnen:
https://www.youtube.com/watch?v=iWgT-9vs370&t=10s
https://www.youtube.com/watch?v=AMI9cdIfra4
https://www.youtube.com/watch?v=YpByNxscZlY&t=1s
https://www.youtube.com/watch?v=A0918m102Tg

 

41e Blog-estafette met Peter de Boer en Judith Lodewijks ''De groene toekomst straalt ons tegemoet''

Waterberging, sloten en vaarten Hoe zit het met het watersysteem Over waterberging, sloten en vaarten
Zicht op archeologisch verleden Zicht op archeologisch verleden Reis aan de hand van een indrukwekkende tijdlijn door het gebied
Wim van Leeuwen met duif - Uniek leven De rijke oogst van stadslandbouw Stadslandbouw verrijkt je wijk en je leven.
Groen: laat je inspireren Paden en groen: laat je inspireren Kansen voor originele en creatieve oplossingen

Steentijdwildernis Steentijdwildernis Toolbox voor inrichten en visualiseren van steentijdvindplaatsen.

Duurzaam: Aardgasvrij ecohuis Duurzaam: aardgasvrij ecohuis Je kunt grote of kleine stapjes zetten in de richting van een duurzaam huis.
De spelers van Oosterwold De spelers van Oosterwold Het bijzondere proces van bottum-up gebiedsontwikkeling. Een film van Marit Geluk.