16e blog Jos Bregman van Atelier Vliervelden

Staand in een wijdse akker met spinazie – we schrijven april 2017, briesje, zonnetje – zien stadsboerin Tineke, en mijn vrouw Ellen en ik het voor ons: meedoen met de Vliervelden, een tweede biodynamische stadsboerderij in Almere op een kavel van 40 hectare, waarvan 1,5 hectare bebouwing. Ik vraag Tineke of ik als kunstenaar onderdeel kan zijn van de Vliervelden? “Jazeker, daarom heb ik je uitgenodigd! En, ja, in de Vliervelderstal is ruimte voor je atelier. Kijk, daar, in de hoek van de akker, komt ie”, wijst Tineke. Atelier Vliervelden is geboren. Een jaar later bouw ik in de stal met fruitkisten en strobalen mijn atelier.

Remix: talloze nieuwe bestemmingen
Als kunstenaar maak ik performances met bomen. Ik remix de boom: de boom zaag ik in stukken en verdeel deze onder mijn publiek. In alle stukken stop ik een chip met een uniek id-nummer. In de chip is de plek waar de boom groeide vastgelegd. Ook is terug te vinden wie de overige stukken van de boom naar huis of kantoor hebben meegenomen. En het leuke is: mijn publiek mag vooraf zeggen hoe hun stuk eruit moet zien. Dat zaag ik dan. Plank of schijf, dik blok of flinterdunne plak.

Deze kaart toont de remix van de Rode Beuk uit Park Merwestein en het publiek dat stukken (samples) van deze Rode Beuk in bezit heeft. Jos fabriceerde van het hout meubels, onderzetters en broodplanken.

Wie is mijn publiek?
De Odin Winkel in ieder geval: zij kozen voor drie planken uit drie dikke bomen, in de middenpaden en bij het brood. Maar verder ieder die van plan is naar de IKEA te gaan, of naar andere huisinrichters, die kan bij mij een concurrerende offerte aanvragen. Het hout van lokaal geoogste bomen wil ik behouden voor de gemeenschap. Als je met mij in zee gaat, help je mijn remix en sluit je de kringloop.

Jos Bregman bouwt in zijn atelier Vliervelden performances met bomen. Hout uit drie van deze performances is aanwezig in de Odin Boerderijwinkel en Foodcoop, op hetzelfde erf, van boerderij Vliervelden.

Verbinding zaaien
Hoe eerder je erbij bent, hoe beter het werkt. Een buurvrouw hier is namens de Fietsersbond lid van een werkgroep Goudplevierweg. Hoewel ze het probeert tegen te houden, gaat er waarschijnlijk een rij iepen weg, voor een aan te leggen fietspad. Mocht het onvermijdelijk zijn, hoop ik deze iepen te remixen. En hoe gaaf zou het zijn als we dat met zeg duizend Oosterwolders mogelijk maken. Ieder doet een bestelling en betaalt wat vooraf. Met zoveel mensen kost het bijna niets. Na de oogst haal ik een mobiele zaag hiernaartoe en zagen we ‘live’ alle bestellingen. En verzorgen jullie de remix; alle wensen verspreid door Oosterwold; en heb ik verbinding gezaaid.

Als je tijdens de huidige moeilijke coronatijden andere manieren van verbinding zoekt, kun je voor de decemberdagen denken aan iets moois voor je geliefden uit dezelfde boom. Zo creëer je verbinding met een warm tastbaar object met dezelfde oorsprong. Je bent welkom in mijn atelier.

Jos Bregman

ateliervliervelden.nl – ik ben bijna altijd open, maar bel altijd eerst van tevoren.

Jacqueline de Ruiter - 14e Blog 14e blog Maaien, snoeien, zaaien, dan weer water geven, zo het hele jaar door. En de klei, die is de baas.
Waterberging, sloten en vaarten Hoe zit het met het watersysteem Over waterberging, sloten en vaarten
Zicht op archeologisch verleden Zicht op archeologisch verleden Reis aan de hand van een indrukwekkende tijdlijn door het gebied
Wim van Leeuwen met duif - Uniek leven De rijke oogst van stadslandbouw Stadslandbouw verrijkt je wijk en je leven.
Groen: laat je inspireren Groen: laat je inspireren Kansen voor originele en creatieve oplossingen
Steentijdwildernis Steentijdwildernis Toolbox voor inrichten en visualiseren van steentijdvindplaatsen.
Duurzaam: Aardgasvrij ecohuis Duurzaam: aardgasvrij ecohuis Je kunt grote of kleine stapjes zetten in de richting van een duurzaam huis.
De spelers van Oosterwold De spelers van Oosterwold Het bijzondere proces van bottum-up gebiedsontwikkeling. Een film van Marit Geluk.