42e-blog Thomas Janssen en de Amsterdamse jongens

”Niemand weet precies meer hoe het idee ontstond toen vijf vrienden begonnen te dromen over een gezamenlijk kavel in Oosterwold. Wel dat de daadwerkelijke inschrijving plaatsvond in een kroeg aan de Spaanse kust waar we toen met zijn vijven langs zeilden. Het zou een gecombineerde woon-werk kavel moeten worden, groot genoeg voor ons vijven, want van scheepsbouwer, timmerman, selfmade man tot architect, we wilden toch allemaal wel graag een mooie werkplaats om al onze eigen projecten en droomklussen te realiseren.”

”Dat je dit samen met je beste vrienden doet is natuurlijk geweldig en daarnaast; is dat niet ook een stille verplichting, als Amsterdammer naar Almere verhuizen? Vier van ons zullen namelijk ook een gezamenlijk woongebouw realiseren in de vorm van een woongroep met zelfstandige wooneenheden. Dit gaan we uiteraard doen vanuit ons bedrijf.”

”Aanvankelijk was het idee om een gecombineerd kavel te maken, met een woon- en bedrijfsgebouw naast elkaar. Daarbij was de gedachte dat je alleen in een onderbroek en met een kop koffie in de hand naar je werkplaats zou moeten kunnen wandelen. Maar door omstandigheden zijn de kavels toch van elkaar gescheiden ingetekend, op hemelsbreed 500 meter afstand van elkaar, en doen we toch maar een broek aan op weg naar werk.
Achteraf bleek dat een zegen te zijn want door mogelijke geluidshinder, de dimensie van ons bedrijfsgebouw en vijf afwijkende werkritmes paste het toch beter om de initiatieven te scheiden. Hierdoor is het bedrijf in de zogenaamde ‘blauwe zone’ terecht gekomen. Ik vraag mij af of ik in Oosterwold anders überhaupt nog een broek aan had gedaan.” 

Bouwen met gerecyclede materialen

”We bouwen en ontwikkelen zelf en het liefste met gerecyclede materialen, tot nu toe werkt dat prima. We braken in acht dagen een loods af in Middelharnis en gebruikten de draagconstructie en het dak als basis voor onze werkplaats. We demonteerden de hoofdtribune van de Floriade voor lariks hout voor gevels en ga zo maar door. Op deze toer zullen we doorgaan met de bouw van het huis dat hoofdzakelijk zal bestaan uit stro, leem en hout. Het hout voor de draagconstructie hebben we nu al liggen in de vorm van een vrachtwagenlading gelamineerde spanten van een gymzaal die we zelf nog moeten verzagen. Het gaat niet per se snel als je alles zelf wilt doen maar het is wel enorm plezierig en leerzaam om iets te creëren met eigen kennis en kunde en door het oogsten van goedkoop maar kwalitatief materiaal.” 

”Nu de hal vorm heeft gekregen hebben we meer tijd en gaan we ons meer en meer concentreren op de stadslandbouw. Het wordt een groene oase die mensen inspireert om ook naar Oosterwold te trekken. Onze pizzaoven, zo nu en dan een feestje en wijzelf natuurlijk bieden daarvoor genoeg redenen. 

Want dat is wat het voor ons zo onweerstaanbaar maakt, een plek die verbindt en waar je geïnspireerd kunt raken.” 

 

 

41e Blog-estafette met Peter de Boer en Judith Lodewijks ''De groene toekomst straalt ons tegemoet''

Waterberging, sloten en vaarten Hoe zit het met het watersysteem Over waterberging, sloten en vaarten
Zicht op archeologisch verleden Zicht op archeologisch verleden Reis aan de hand van een indrukwekkende tijdlijn door het gebied
Wim van Leeuwen met duif - Uniek leven De rijke oogst van stadslandbouw Stadslandbouw verrijkt je wijk en je leven.
Groen: laat je inspireren Paden en groen: laat je inspireren Kansen voor originele en creatieve oplossingen

Steentijdwildernis Steentijdwildernis Toolbox voor inrichten en visualiseren van steentijdvindplaatsen.

Duurzaam: Aardgasvrij ecohuis Duurzaam: aardgasvrij ecohuis Je kunt grote of kleine stapjes zetten in de richting van een duurzaam huis.
De spelers van Oosterwold De spelers van Oosterwold Het bijzondere proces van bottum-up gebiedsontwikkeling. Een film van Marit Geluk.