14e blog

Jacqueline de Ruiter: ‘Kracht uit klei’

Vier jaar geleden kwam ik naar Oosterwold, omdat ik graag een grote moestuin aan huis wilde. Op dat moment reed ik in de winter van Amsterdam naar mijn moestuin in Muiden voor een maaltje boerenkool. Maar wel biologische boerenkool natuurlijk! Be careful what you wish for.. Zoals de meesten om mij heen kan ik niet in mijn tuin rondlopen zonder overal werk te zien. Maaien, snoeien, zaaien, dan weer water geven, planten, verplanten, want steeds nieuwe plannen, en zo het hele jaar door.

En de klei, die is de baas. Afgelopen winter was het veel te nat om maar iets te doen, de uien gingen dan ook pas in maart de grond in, in plaats van januari. Onkruid eruit trekken ging ook niet, plakkerige klei zat in grote kluiten aan de wortels. Nog geen 3 weken nadat de regen stopte was de klei veranderd in beton en kreeg je geen schep de grond meer in. Maar.. als het dan even geregend heeft, en de klei brokkelt in stukjes uit elkaar, wat kun je dan tevreden zijn! De knoflook die ik in oktober heb geplant en die alleen maar regen had gezien, was prachtig gegroeid, niet opgegeten door muizen, niet weggerot in de zompige klei.

Wanneer je in de winter een gat graaft kom je vaak kikkers tegen die overwinteren in scheuren in de bodem. Diezelfde scheuren voeren een teveel aan regenwater af, een natuurlijke drainage. Dat is goed voor de wortels van bomen en planten, die niet graag te nat staan.

Ondertussen heeft mijn hobby serieuze vormen aangenomen en kweken we 150 soorten biologische planten zelf en 13 soorten knoflook voor pootgoed. Dat begon heel klein met een kraam op de boerenmarkt op de Kemphaan, en is ondertussen uitgegroeid tot Kwekerij de Arend. Met moederbedden waarvan we kunnen stekken, en een werkruimte in onze eigen kas waarin het hele jaar door plantjes staan te kiemen en worden verspeend en kunnen overwinteren.Dit najaar starten we met het kweken van siergrassen, ook dan gebruiken we organische mest en bestrijden we het onkruid met de hand. Ben je nieuwsgierig of wil je inspiratie opdoen voor je eigen tuin, dan kun je een kijkje nemen op instagram; kwekerij de arend.
 

Het is een genot om op deze plek te werken, hoewel de koekoek mij enorm op mijn zenuwen werkt. Hij de hele dag maar ‘koekoek’ roepen, niet voor zijn kinderen zorgen (hij vliegt zelfs zonder zijn jongen naar Afrika), en ik maar werken! Geef mij de kerkuil maar, sinds de nestkast er hangt zit er een vrouwtje in dat geboren is in Zeewolde. Daar is ze geringd door de uilenwerkgroep, na het uitvliegen heeft ze onze kast gevonden en is er niet meer weggegaan. Je voelt je gewoon vereerd als zo’n dier bij je komt wonen!

Het mannetje zit ‘s winters in het bos, maar elk jaar zijn er weer jongen, en als ik denk aan hoeveel muizen die eten, geweldig! Er is nog plek voor veel meer uilenkasten in Oosterwold, ongeveer om de 250 meter tussen kasten is genoeg. Tot nu toe heb ik bijen gehouden, maar deze winter wil ik plekken inrichten voor wilde bijen, vooral hommels. Hommels zijn veel betere bestuivers dan de honingbij, dankzij hun vacht kunnen ze ook met kouder weer vliegen en ze kunnen zichzelf opwarmen, iets wat honingbijen niet kunnen. Vooral in het voorjaar, wanneer het koud is met een zonnetje, kunnen honingbijen door de kou verrast worden en komen ze niet meer op tijd bij de kast.

En zo blijf je altijd bezig in Oosterwold..

Film ‘Kwekerij de Arend’.  https://youtu.be/cley7jBp1-s

 

41e Blog-estafette met Peter de Boer en Judith Lodewijks ''De groene toekomst straalt ons tegemoet''

Waterberging, sloten en vaarten Hoe zit het met het watersysteem Over waterberging, sloten en vaarten
Zicht op archeologisch verleden Zicht op archeologisch verleden Reis aan de hand van een indrukwekkende tijdlijn door het gebied
Wim van Leeuwen met duif - Uniek leven De rijke oogst van stadslandbouw Stadslandbouw verrijkt je wijk en je leven.
Groen: laat je inspireren Paden en groen: laat je inspireren Kansen voor originele en creatieve oplossingen

Steentijdwildernis Steentijdwildernis Toolbox voor inrichten en visualiseren van steentijdvindplaatsen.

Duurzaam: Aardgasvrij ecohuis Duurzaam: aardgasvrij ecohuis Je kunt grote of kleine stapjes zetten in de richting van een duurzaam huis.
De spelers van Oosterwold De spelers van Oosterwold Het bijzondere proces van bottum-up gebiedsontwikkeling. Een film van Marit Geluk.