27e blog/vlog estafette, Barbara Wendt: Wáár gaan jullie wonen?

Ook wij, Rolf en Barbara Wendt, durfden het aan om in Oosterwold te gaan bouwen. In 2018 maakten wij een ontwikkelplan en een jaar later was de grond van ons en woonden wij er al. Als 1ste van de straat. Dus….geen stroom, water of internet. Want er was nog geen hoofdtracé. Welbekend bij vele Oosterwolders. Dankzij deze ervaring zal ik levenslang verwarming, warm water en elektriciteit waarderen. Na een jaar hadden wij nog geen glasvezelkabel. Ze konden het aansluitpunt niet vinden. Waarop Rolf zelf maar is gaan graven op diverse plekken in de omgeving, met een schep ipv een graafmachine en het bewuste punt nog vond ook.

Woning BarbaraOndertussen hebben wij geen modder meer, maar een tuin, werkt alles naar behoren en zijn wij zelfs al aan het nadenken over een verharde kavelweg. Er is dus nog hoop voor alle mensen die nu in vergelijkbare posities zitten….

En wie Oosterwold zegt, zegt kavelwegvereniging.

Onze kavelwegvereniging is klein, misschien is dat een voordeel. Vanaf dag 1 hebben wij onze buren ontmoet en zijn wij gezamenlijk opgetrokken. Meegeleefd met de bouw van eenieder, meegedacht en meegeholpen. Samen nadenken over de weg, samen bespreken wat wij in onze straat belangrijk of fijn vinden. Straatnaambord kopen en plaatsen, samen kuilen vullen, nadenken over groen en de doorwaadbare zones. Samen de mooiste en beste plek om te wonen maken. Veilig en fijn.

Het contact is gelukkig heel ongedwongen en de afspraken die wij onderling maken ook. Soms 1 op 1, soms in een groepje, soms ook met achterburen. Want als je mooie en leuke verbindingen wil dan moet je met elkaar overleggen. Bij het (eventuele) gras maaien is het simpel. ‘ik maai deze week, doe jij het dan volgende week?’. Maar als je samen met je achterburen varkens wil …Dan is er meer nodig, zeker als ze via een tunnel van de kavel naar de andere lopen. Dus dan is het fijn als de sterke buurmannen mee helpen.

Samen hebben wij het goed, met een picknick in de zomer, een nieuwsjaarsborrel in de winter en hulp of aandacht daar waar nodig. Wij zorgen allemaal een beetje met en voor elkaar.

Nadat wij hier kwamen wonen ben ik onverwachts in een rolstoel terecht gekomen, dat was een volledig nieuwe uitdaging in Oosterwold. Grind op onze kavel, overal modderwegen, zand en drab. Niet de beste combinatie met een rolstoel. Vrachtwagens die je van de weg rijden waardoor je spartelend in de berm ligt en zulke grote blubberplassen dat ik standaard als een veldrijder thuiskom.

En de tuin, mijn tuin waar ik zo graag in wilde werken. Maar met vlonders en een slimme nieuwe indeling kom ik een eind, het is nog niet klaar.

Maar is het hier ooit klaar?

Veel plezier allemaal in Oosterwold!

 regenboog  Rolf

41e Blog-estafette met Peter de Boer en Judith Lodewijks ''De groene toekomst straalt ons tegemoet''

Waterberging, sloten en vaarten Hoe zit het met het watersysteem Over waterberging, sloten en vaarten
Zicht op archeologisch verleden Zicht op archeologisch verleden Reis aan de hand van een indrukwekkende tijdlijn door het gebied
Wim van Leeuwen met duif - Uniek leven De rijke oogst van stadslandbouw Stadslandbouw verrijkt je wijk en je leven.
Groen: laat je inspireren Paden en groen: laat je inspireren Kansen voor originele en creatieve oplossingen

Steentijdwildernis Steentijdwildernis Toolbox voor inrichten en visualiseren van steentijdvindplaatsen.

Duurzaam: Aardgasvrij ecohuis Duurzaam: aardgasvrij ecohuis Je kunt grote of kleine stapjes zetten in de richting van een duurzaam huis.
De spelers van Oosterwold De spelers van Oosterwold Het bijzondere proces van bottum-up gebiedsontwikkeling. Een film van Marit Geluk.