18e blog Helga en Waldo: ‘Ik vertrek’
Bij onze eerste afspraak met Esther Geuting was Helga hoogzwanger. En nu is onze dochter inmiddels 5 jaar en wonen wij alweer 1,5 jaar in Oosterwold.
Wij zijn beiden van huis uit echte kantoormensen. We woonden in het centrum van Leiden en we kregen zin in een avontuur. Hoewel we genoten van het stadsleven, met de bioscoop, het theater en de kroeg om de hoek, verlangden we naar een groenere omgeving. We gingen in Friesland kijken, in Noord-Italië en in Drenthe, maar we konden het toch niet echt vinden. Totdat Oosterwold op ons pad kwam. Niet te ver weg van familie en vrienden en ruim genoeg om iets helemaal naar ons eigen idee op te zetten.
Een warme jas
Alleen moesten we nog wel even een huis bouwen. Vrij snel besloten we dat we een houten huis wilden. Het voelt als een warme jas in de winter en is ook fijn in de zomer. We vonden onze aannemer en toen begon het echt. Onze vriend Lars zag ons ploeteren om alles voor elkaar te krijgen. Met zijn ervaring als stedenbouwkundige en architect bood hij aan om te helpen. Echter, in plaats van alleen antwoorden te geven kwam hij met nog veel meer vragen. Hoe wil je leven, hoe zie je dat voor je? Hoe deel je de kavel in? Over elk detail, liet hij ons nadenken. Zonder hem hadden we het niet zo goed voor elkaar gekregen. Helaas overleed hij 1,5 jaar geleden. Gelukkig heeft hij het huis nog wel af gezien.
Biologisch dynamische landbouw
Ondertussen volgde Helga de deeltijdopleiding Biologisch Dynamische Landbouw bij de Warmonderhof. Het werd snel duidelijk dat we daar iets mee gingen doen. Niet meer op kantoor werken maar buiten wonen en iets duurzaams ondernemen.
Het varieerde in het begin nog van ‘iets biologisch met geiten’ naar ‘iets biologisch met groenten’, het werd uiteindelijk ‘iets biologisch met bloemen’. Bloemen, een van onze grootste exportproducten, worden over het algemeen niet biologisch geteeld. Daar hadden we nooit bij stilgestaan toen we elke week op de markt in Leiden een bos kochten. We besloten echt biologische bloemen te gaan telen. Dus zonder het gebruik van kunstmest en pesticiden. Bloemen buiten in de volle grond telen kan alleen van april t/m oktober, dan moet het gebeuren. Biologisch telen is arbeidsintensiever vanwege al het onkruid dat handmatig bestreden moet worden. Maar wie houdt er nu niet van bloemen? Helemaal als ze biologisch zijn en direct van het land komen.
Ondertussen begint ons bedrijf, Polderblom, een aardig familiebedrijfje te worden. Waldo maakt boeketten en onze dochter Juliette helpt mee met planten. Ze is, zoals we hoopten, een echt Oosterwold-kind geworden. Buiten fietsen met de buurmeisjes, takkenbruggen maken over ondiepe slootjes en pissebedden en regenwormen redden in de tuin. Ook Doortje is er bijgekomen, onze lieve hond, geboren in Oosterwold.
Geland
Deze plek is van ons geworden, maar dat had wel tijd nodig. We genieten van alle ruimte, van onze moestuin, van de fruitbomen en van alle modder waar je hier mee leert leven. Het eerste jaar voelde als een ommezwaai, een soort ‘ik vertrek’, maar inmiddels zijn we geland en voelt het als thuis.
In april gaat, dankzij een gift van de Floriade Parade, onze tulpenpluktuin open, waar iedereen zijn eigen bos kan plukken. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar de Stichting Buitengewoon Almere, die gezinnen met een kleine portemonnee ondersteunt door hun dagelijks vers gezonde voedseloverschotten aan te bieden.