13e blog estafette Jaap Vermuë

Over het jongerenproject ‘Live-to-Be

 

“Hier kun je overal de wil van mensen voelen”
Dit was voor mij het mooiste compliment voor onze plek, maar ook voor heel Oosterwold: een vrijwilliger in ons project merkte meteen op dat je hier overal de wil van mensen voelt. In de rest van Nederland domineert de wil van systemen, van projectontwikkelaars en van beleidsmakers. Daarom ademt Oosterwold een sfeer van vrijheid uit, waar bezoekers eerst even stil worden, zich verbazen en genieten van de grote variatie aan huizen, tuinen en natuur.

Pionieren in de polder
Ik ben geboren en getogen in de Noordoostpolder, waar mijn ouders gingen pionieren op een boerderij in de vette klei van de kale polder. Daar moest ik vaak aan denken toen wij hier in augustus 2017 kwamen. Het veld van Tureluurweg Zuid was nog bijna leeg. Samen met een kleine groep jongeren trokken we in enkele caravans en yurts naar het kale veld. Meteen getrakteerd op modder en heel veel wind in die eerste onmogelijk natte winter. Gevolgd door een hete zomer zonder bomen of een huis voor schaduw.

Jongerenproject Live-to-Be
Aan de Ubuntulaan bouwen we met een klein team en vrijwilligers aan een project voor (vaak hoog gevoelige) jongeren die vastlopen op school, opleiding of werk. Met veel van hen is weinig mis, maar ze zijn anders dan anderen, worden niet gezien en begrepen, raken zichzelf kwijt en voelen zich niet thuis in de huidige samenleving. We organiseerden al langere tijd zomerweken voor deze jongeren en merkten dat een deel van hen meer ondersteuning nodig heeft. In Oosterwold zagen wij de mogelijkheid om onze droom te verwezenlijken: een zelfvoorzienende community, een thuisbasis voor jongeren die even hulp nodig hebben en een plek waar wij activiteiten voor jongeren kunnen organiseren. Ik noem het een stukje ‘nieuwe aarde’: verbonden met de natuur, duurzaam wonen en leven, in vrijheid, liefde en gelijkwaardigheid. Een plek waar je tot rust komt en die moed geeft en inspireert dat het ook anders kan.

Zie verder www.live-to-be.com en filmpje over Live-to-Be:

Waarom in Oosterwold
Ik had nooit gedacht dat we met ons project in Almere terecht zouden komen, zelfs midden in een woonwijk. We missen de oude bomen, maar daarvoor komt in Oosterwold veel in de plaats. Vanaf het begin voelden we de vrijheid, we kregen de mogelijkheid om onze plek helemaal zelf in te richten, om alles zelf op te bouwen en we ontmoeten veel gelijkgestemde mensen, die er ook voor kiezen om meer in harmonie met de natuur te leven. En ik ben aangenaam verrast over al het groen vlakbij Oosterwold. Verder zijn we heel blij dat wij op Tureluurveld Zuid zitten. Hier voel ik veel pioniersgeest. We hadden trouwens niet verwacht dat in Oosterwold vooral gezinnen komen wonen en dat er zo weinig communities of projecten zijn. Ik heb ook wel enige zorg over de verdere ontwikkeling van Oosterwold: het lijkt steeds meer een gewone woonwijk te worden voor bovenmodaal, met relatief steeds kleinere kavels vanwege de hoge grondprijs. Daarmee gaat voor mijn gevoel toch iets verloren van het speciale karakter van Oosterwold. Wij hadden nog het geluk dat wij onze grond net vóór de 2 mega prijsverhogingen kochten. Als wij een paar maanden later waren geweest, dan was ons project eenvoudigweg niet doorgegaan in Oosterwold.

Organische ontwikkeling
Wij willen ons project zoveel mogelijk organisch laten ontwikkelen. In het najaar van 2017 bouwden we een tunnelkas en was er genoeg geld voor de fundering van het Lichtschip (ons jongerengebouw). In 2018 tot de zomer van 2019 ging alle aandacht naar de inrichting van het terrein. Er kwam een prachtige moestuin, een grote natuurvijver, een mandala tuin en een aarden wal rondom ons land. In korte tijd is er superveel natuur met bloemen gekomen. We zijn als community al bijna 8 maanden per jaar zelfvoorzienend voor onze groenten.

Steeds ontdekken we weer de logische volgende stap. Als er nieuwe mensen komen, komen er weer nieuwe inzichten en mogelijkheden. Vanaf de zomer 2019 zijn we verder gegaan met de bouw van het Lichtschip. Later dan gedacht omdat de aannemer eerder geen tijd had. Maar achteraf precies op tijd omdat toen pas was uitgekristalliseerd wat we met het gebouw willen. Omdat de aannemer failliet ging zijn we zelf aannemer geworden. Op het eerste oog een tegenvaller die natuurlijk geld kost, maar we zijn nu wel veel directer betrokken bij de bouw, we bouwen iets goedkoper en we kunnen makkelijker dingen veranderen. Zo ontwikkelt het gebouw zich op een manier die we van tevoren nooit hadden kunnen bedenken.
Het is ook een spannend en intensief proces. We hadden niet, zoals in een normaal project, alle financiering rond voordat we van start gingen. Juist omdat wij gewoon zijn begonnen en doordat iedereen kan zien en proeven wat wij hier doen, krijgen mensen vertrouwen in ons project en komt er hulp. Het voelt als een mooie co-creatie waar zelfs het universum bij betrokken lijkt.

Buurtfunctie voor Oosterwold
Een van de ideeën welke organisch is ontstaan, is om de grote groepsruimte in het Lichtschip ook beschikbaar te stellen voor activiteiten voor en door Oosterwolders. We horen vaak dat Oosterwold een centrum mist, een plek waar je dingen kunt organiseren, waar je cursussen kunt geven, bijv. ecstatic dance kunt organiseren, af en toe kunt eten of gewoon samen kunt komen in een fijne sfeer met lekkere koffie. Daarom hebben we de groepsruimte zo ingericht dat dit ook mogelijk wordt. Als het goed is kunnen we in september open! Om de buurtfunctie mogelijk te maken ontvingen we een financiële bijdrage van het Oranjefonds.  

Financiering is altijd uitdagend
Ons project is een Stichting zonder winstoogmerk. Mensen vragen ons vaak hoe wij dit in vredesnaam allemaal betalen. Dit is inderdaad een flinke klus. Hierbij helpt het niet dat wij een ‘out-of-the-box-project’ zijn. Wij helpen jongeren met een problematiek die niet in een vakje van ons zorgsysteem past. Voor velen van hen is er dus geen zorgbudget en de Stichting komt niet in aanmerking voor reguliere zorgfinanciering. Sterker nog, wij moeten zelfs BTW in rekening brengen bij onze deelnemers, terwijl verder alle zorg BTW-vrij is.

We hebben ons project tot nu toe gefinancierd met een eigen investering en veel mensen hebben ons (meestal renteloze) leningen gegeven. Die leningen betalen wij in 20 jaar terug. Hiervoor moeten wij genoeg inkomsten genereren. Dat doen we met de bijdrage van jongeren die hier als deelnemers verblijven en met de verhuur van onze groepsruimte. Het belangrijkste is dat we onze kosten zo laag mogelijk houden. Bijvoorbeeld door als team onze tijd in het project (zeker in deze beginfase) te doen als vrijwilliger. Daarom werken we allemaal nog een paar dagen buiten de deur voor onze eigen inkomsten.
Op dit moment hebben we nog € 50.000 nodig om het Lichtschip helemaal af te kunnen bouwen. We zoeken nog een aantal mensen uit Oosterwold met voldoende vermogen, die bij kunnen en willen dragen aan ons mooie project en aan de buurtfunctie van ons gebouw voor Oosterwold. Donaties (groot of klein), maar ook leningen (met rente in natura, zoals verse groenten of de mogelijkheid om onze groepsruimte of sessieruimte af en toe te gebruiken) zijn zeer welkom.

Verder realiseren wij ons dat in Oosterwold veel mensen wonen met speciale kwaliteiten en connecties die in ons project goed van pas kunnen komen. Bijvoorbeeld mensen met nieuwe ingangen voor financiering, mensen die actief zijn in jongerenwerk, die af en toe een groepsruimte of sessiekamer zoeken voor hun werk, etc. Alle hulp blijft welkom (mail@live-to-be.com)! Wij zijn er trots op hoe ons project al zover is gekomen door bijdrage van een grote groep mensen en we vertrouwen erop dat dit zo doorgaat.

Ik geef het stokje voor de blog-estafette door aan Jacqueline de Ruiter aan de Hannah Arendweg.

41e Blog-estafette met Peter de Boer en Judith Lodewijks ''De groene toekomst straalt ons tegemoet''

Waterberging, sloten en vaarten Hoe zit het met het watersysteem Over waterberging, sloten en vaarten
Zicht op archeologisch verleden Zicht op archeologisch verleden Reis aan de hand van een indrukwekkende tijdlijn door het gebied
Wim van Leeuwen met duif - Uniek leven De rijke oogst van stadslandbouw Stadslandbouw verrijkt je wijk en je leven.
Groen: laat je inspireren Paden en groen: laat je inspireren Kansen voor originele en creatieve oplossingen

Steentijdwildernis Steentijdwildernis Toolbox voor inrichten en visualiseren van steentijdvindplaatsen.

Duurzaam: Aardgasvrij ecohuis Duurzaam: aardgasvrij ecohuis Je kunt grote of kleine stapjes zetten in de richting van een duurzaam huis.
De spelers van Oosterwold De spelers van Oosterwold Het bijzondere proces van bottum-up gebiedsontwikkeling. Een film van Marit Geluk.