Zoals bekend mogen de bewoners van Oosterwold niet meer zelf hun afvalwater zuiveren. De gemeente is verantwoordelijk voor de afvalwaterzorg. Daarom moet de gemeente ervoor zorgen dat er zo snel mogelijk riool wordt aangelegd tot de perceelgrens (kavel) van de bewoners; net als in de rest van Almere. De gemeente werkt nu aan de aanleg van het hoofdriool, naast de polderwegen. We verwachten dat het hoofdriool begin 2025 af is. Hierop gaan we straks het kavelwegriool aansluiten. In totaal zijn er 52 kavelwegen die van riolering moeten worden voorzien.
Start medio 2025
De aanbesteding voor het kavelwegriool inclusief de aanleg van pot naar put loopt. Het gaat in totaal om circa 50 km leidingnetwerk. De kavelwegen zijn allemaal anders van vorm. Met andere woorden: het wordt maatwerk. Naar verwachting starten we medio 2025 met de aanleg van de kavelwegriolering en kunnen we in maximaal vijf straten tegelijk aan de slag, dus we sluiten per jaar ongeveer 10 kavelwegen aan. Bij de aanleg van het kavelwegriool worden zoveel mogelijk tegelijkertijd de benodigde vacuümputten in de doorwaadbare zone aangebracht en de leidingen verbonden. Al met al zal de gehele aanleg nog zeker 6 jaar in beslag nemen.
Prioritering
De komende tijd wordt bekeken waar we beginnen. Om te prioriteren wordt gekeken naar:
- De grote collectieve systemen (CBA’s) vanwege de milieu-impact;
- Het aantal tussentijdse voorzieningen (putten) in een straat omdat deze geleegd moeten worden;
- De bereidheid binnen een kavelweg om aan de slag te gaan met het riool.
Voordat we starten met de kavelwegriolering, gaan we eerst in gesprek met de eigenaren van de grote collectieve systemen (CBA’s). Met hen willen we afspraken maken over het afkoppelen van hun systemen en het aansluiten op het gemeenteriool. Deze systemen hebben de grootste milieu-impact. Het eerste systeem (Collectieve Waterzuivering Oosterwold) is inmiddels losgekoppeld en aangesloten op het riool. Een belangrijke eerste stap in het invullen van de zorgplicht.
De put
In de doorwaadbare zone wordt een vacuümput geplaatst. Deze wordt geplaatst tussen twee kavels in. Deze put wordt aan de ene kant aangesloten op het kavelwegriool en aan de andere kant op het riool vanaf de kavel. De exacte ligging van deze zogenaamde pot naar put aansluiting wordt door de aannemer samen met de bewoners bepaald. Dit proces kost veel tijd.
De put is maximaal 1,2 meter breed en 2,5 meter diep. Daarvoor is tijdelijk een groter gat nodig om de plaatsing mogelijk te maken. Het is de bedoeling om rondom de put een strook grasbeton tegels te leggen om het beheer en onderhoud veilig uit te kunnen voeren. Deze verharding willen we echter tot een minimum beperken. Om te voorkomen dat er regenwater in de put loopt, wordt de hoogte van de putdeksel van de vacuümput gelijk met de hoogte van de kavelweg aangebracht.
In specifieke gevallen waar geen doorwaadbare zone aanwezig is om in te plaatsen of waar andere problemen zich voordoen, zal gekeken worden naar een alternatieve locatie. Dit gaat in overleg met betrokken bewoners.
Afspraken maken
Ruim voordat de uitvoering gepland staat, heeft de gemeente het eerste contact met de kavelwegvereniging of VvE’s en vervolgens met de kaveleigenaren, over de aanleg van het kavelwegriool en de put in de doorwaadbare zone. Er wordt besproken en op kaart ingetekend waar het kavelwegriool komt te liggen. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de kaveleigenaar en wordt gekeken naar de eventuele alternatieve mogelijkheden. De gemaakte afspraken worden daarna vastgelegd en ondertekend.
Op basis van de afspraken wordt ook het recht van opstal voor het kavelwegriool en de aanleg van de put in de doorwaadbare zone vastgelegd. Recht van opstal is een overeenkomst tussen gemeente en kaveleigenaar of groep kaveleigenaren die betrekking heeft op het recht tot het aanleggen, in eigendom hebben, gebruiken, beheren en onderhoud en van de vacuümput, leidingen De aanleg op particuliere grond regelt de aannemer, dus één op één met de bewoner zelf. De gemeente draagt alleen de kosten als er een investering is gedaan in een IBA/CBA. Werkzaamheden op eigen kavel zijn afspraken tussen de aannemer en kaveleigenaar:
Afspraken tussen aannemer en kaveleigenaar
- Aannemer maakt afspraak
- Aannemer tekent tracé van pot naar put in overleg met kaveleigenaar
- Vraagt om tekeningen van zelf aangelegde infra en kabels & leidingen aan te leveren
- Past schetsontwerp eventueel aan met oog op technisch/uitvoerbaar/wenselijk
Wanneer de kaveleigenaar er met de aannemer en gemeente niet uitkomt, kan er een beroep worden gedaan op een onafhankelijke bemiddelaar.
Start werkzaamheden
De aannemer levert voordat ze beginnen met de aanleg van het riool een BLVC-plan op. Hierin staan alle maatregelen, verantwoordelijkheden en afspraken beschreven rondom het project. BLVC staat voor bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie.
Er wordt weinig overlast verwacht op het gebied van geur, omdat het gesloten systemen zijn. Wat betreft geluid en trillingen, de leidingen zijn tussen de 11 à 20 centimeter breed en komen op een diepte van circa 90 á 120 cm te liggen. Bij de graafwerkzaamheden verwachten we geen extra voorzieningen te hoeven aanleggen voor bemaling. Voor het graven van de put is een mobiele kraan nodig, die tot een diepte van circa 2,5 meter gaat graven. Dit kan mogelijk lichte trillingen opleveren. Wel is het zo dat er voor het onderhoud van de put incidenteel en periodiek rekening moet worden gehouden met extra materieel op de kavelweg. Gedetailleerde informatie over dit onderwerp komt van de aannemer en volgt later in het proces.
Mogelijke schade aan bestaande infra, b.v. bomen, tuinhekken, gazon, straatwerk, wordt tot een minimum beperkt. Dit gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de aannemer. Ontstaat er toch schade? Dan zal dit worden hersteld.
Kosten
Op deze pagina lees je meer over de riool-, zuivering- en verontreinigingsheffing.