De waterwerkateliers zijn opgezet om voor deelgebied 1A van Oosterwold een toekomstbestendig, uitvoerbaar en betaalbaar waterplan te maken. Sommige kavels in Oosterwold staan regelmatig blank in de winter. Andere kaveleigenaren ervaren droogstaande sloten en vijvers in de zomer. Hierdoor is er b.v. regelmatig geen water genoeg voor de stadslandbouw of worden mensen gedwongen om kraanwater te gebruiken. Tijdens vier waterwerkateliers gingen zo’n 25 tot 30 kaveleigenaren onder begeleiding van bureau EMMA met elkaar in gesprek over de mogelijke oorzaken en welke oplossingen bedacht kunnen worden. Dat deden ze samen met de gemeente en het waterschap.

Gezamenlijk is vastgesteld dat er aanpassingen nodig zijn in het bestaande watersysteem om voldoende water beschikbaar te maken voor de stadslandbouw. Het oude systeem dat is bedoeld voor grootschalige landbouw werkt niet voor de veelal kleinschalige stadlandbouw. Daarvoor moeten ook de nu geldende regelgeving voor het water tegen het licht worden gehouden (o.a. de Intergemeentelijke Structuurvisie en het bestemmingsplan). Dat is versnipperd en blijkt in de praktijk lastig handhaafbaar terwijl daar wel behoefte aan is. Hierdoor ontstaat een verscheidenheid aan problemen die we alleen gezamenlijk, overheden en bewoners kunnen oplossen. De manier waarop wordt in september uitgewerkt door de gezamenlijke schrijfclub van overheden en bewoners.

In de eerste drie bijeenkomsten maakten deelnemers kennis met elkaar en het vraagstuk, doken zij dieper in de waterproblematiek rondom hun kavels, kregen zij korte presentaties van grond- en waterexperts, en werden de wenselijke en mogelijke acties van verschillende betrokken partijen in kaart gebracht.  

Tijdens de feedbackavond konden andere Oosterwolders op de resultaten tot dan toe reflecteren en reageren. Deze feedback is meegenomen naar het laatste waterwerkatelier op 6 juli en verwerkt tot een eindproduct: een overzicht van de belangrijkste problemen, doelstellingen en mogelijke oplossingen, die in een nieuw waterplan voor Oosterwold terecht kunnen komen. De belangrijkste waterproblemen waar bezoekers tijdens de feedbackavond op reflecteerden waren het droogvallen/de droogte op de kavel, geen aangesloten watersysteem, gebrek aan toezicht en handhaving en geen stabiel grondwaterpeil.  

Schrijfclub
Zes deelnemers van de waterwerkateliers hebben zich opgeven voor een Schrijfclub. Zij gaan de resultaten uitwerken tot een waterplan, in samenwerking met de gemeente Almere en het waterschap Zuiderzeeland. Adviesbureau Sweco adviseert over technische mogelijkheden en het uitwerken van verschillende scenario’s. Op deze manier kunnen alle betrokkenen een bijdrage leveren aan het waterplan. Een aantal oud-deelnemers van de waterwerkateliers gaan in een Leesclub meelezen en reflecteren op conceptversies van het waterplan.  

Naast de geschreven resultaten uit de waterwerkateliers zal de schrijfclub aandacht besteden aan korte en lange termijn maatregelen, de noodzaak van aanvullend onderzoek en quick wins. Ook moet duidelijk worden wie wat gaat doen, bij wie de verantwoordelijkheid ligt en hoe de communicatie wordt opgepakt zodat het nieuwe waterplan voor Oosterwold een breed gedragen plan wordt. 

Het waterplan is in oktober klaar en wordt dan besproken met de deelnemers aan de waterwerkateliers om te bepalen hoe het proces verder gaat.  

Pilots
Tijdens de waterwerkateliers benadrukten deelnemers dat snelle actie rondom maatregelen in Oosterwold van belang is. Echter, een waterplan opstellen en laten uitvoeren in heel Oosterwold kost nu eenmaal tijd. Daarom wordt op lokale schaal begonnen met een aantal pilots om de kwaliteit van het watersysteem te onderzoeken en een analyse te maken van mogelijke maatregelen die hierbij aansluiten. Dit is een ‘veldgerichte’ aanpak, gebaseerd op maatwerk in probleembeschrijving en mogelijke oplossingen.  

Voor meer informatie kijk op: https://maakoosterwold.nl/waterplan-oosterwold/  

Volgende bericht 

In een volgende nieuwbrief word je geïnformeerd over het waterplan en de vervolgstappen die zijn bedacht voor bewoners en overheden. We houden je op de hoogte.