Lerende organisatie

Het Rijksvastgoedbedrijf, Provincie Flevoland, Gemeente Almere, Gemeente Zeewolde en het Waterschap hebben de handen ineengeslagen in een eigen gebiedsorganisatie. De gebiedsorganisatie Oosterwold faciliteert deze grootste organische en experimentele gebiedsontwikkeling in Nederland. De bottom-up vorm van gebiedsontwikkeling is een leerproces, Initiatiefnemers en overheden zoeken vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheden naar betere afstemming, samenwerking en samen sturen.

De lerende organisatie faciliteert en schept kaders en biedt hiermee het fundament  voor Oosterwold; het ontwikkelen ligt bij de initiatiefnemers. Waar nodig zet de organisatie zich in om te helpen met de behoefte van het gebied en haar (toekomstige) bewoners. Vanuit de eerste evaluaties is veel geleerd en met de doorontwikkeling in 2022 worden noodzakelijke aanpassingen doorgevoerd. Aanbevelingen zijn ter harte genomen, de ontwikkelstrategie is aangepast. De organisatie pakt meer regie op hoofdlijnen in de ontwikkelstructuur. Legt riolering aan en geeft initiatiefnemers kaders mee voor eisen aan boven- en ondergrondse infra. Ze pakt regie om ook betaalbare woonoplossingen en (wijk)voorzieningen van de grond te krijgen, door daar grond voor te reserveren. Naast kaveluitgifte aan individuen, schuift de focus meer richting het faciliteren van collectieven om samen buurtjes te ontwikkelen. Er worden oplossingen aangedragen voor het succesvol in praktijk brengen van de 50% stadslandbouw.

De gebiedsorganisatie faciliteert en ondersteunt initiatiefnemers zodat zij dit landbouwgebied in de polder transformeren naar een groen en gevarieerd woon/werklandschap dat bijdraagt aan de lokale voedselketen. Op dit moment vindt de ontwikkeling voornamelijk plaats op het grondgebied van de Gemeente Almere. In de komende jaren wordt de ontwikkeling van Oosterwold verder uitgebreid naar het grondgebied van de Gemeente Zeewolde.