In Nederland zijn ruim 5 miljoen mensen die privé, dus niet beroepsmatig, voor een ander zorgen. Mantelzorg heet het officieel, als wij voor iemand zorgen die niet alles meer zelf kan door ziekte of een beperking. Het is belangrijk en mooi om te kunnen helpen. Maar… Het geven van mantelzorg kan veel impact hebben op je leven. Vaak heb je naast de zorgtaken ook nog een gezin en/of een baan. Het is belangrijk dat je als mantelzorger zelf gezond blijft en ook dingen voor jezelf kunt blijven doen. De VMCA ondersteunt mantelzorgers met onder andere diverse activiteiten, cursussen en informatiesessies. 

Mantelzorg is niet altijd een bewuste keuze, je groeit erin, het overkomt je. En vaak vinden we het heel gewoon. Het gaat om je zorg-intensieve kind, een partner die langdurig ziek wordt of je ouders hebben telkens meer zorg nodig. Soms is er ook een andere dierbare die niet alles meer zelf kan, en jouw hulp goed kan gebruiken. Het is prachtig en soms heel dankbaar om er voor een ander te kunnen zijn. Maar brengt extra drukte en zorgen met zich mee. Hoe zorg je er dan voor dat je als mantelzorger jezelf niet voorbijloopt en ook je verhaal kwijt kunt?  

Ondersteuning van de VMCA

De VMCA, de vrijwilligers & Mantelzorg Centrale Almere, kent een bijzondere afdeling.
Een expertisecentrum speciaal voor ondersteuning van mantelzorgers. Met 10 mantelzorg consulenten die er zijn voor volwassen- en jonge mantelzorgers. Wij verzorgen activiteiten voor mantelzorgers in Almere. Zoals koffiemomenten in de buurt, wandelingen in de natuur, kennis webinars, informatie sessies, spreektafels over diverse onderwerpen en ook een complete cursus voor meer weerbaarheid voor mantelzorgers. Ook zijn de mantelzorg consulenten er voor individuele gesprekken en coaching, een luisterend oor. Want jouw verhaal vertellen is belangrijk. 

Oog voor jonge mantelzorgers.

Als er in huis kinderen zijn (4 t/m 24 jaar) die te maken hebben met een zieke ouder of broer/zus, en soms meehelpen met de mantelzorg, dan zijn zij ‘jonge mantelzorgers’. Ook voor hen is aandacht, en zijn er activiteiten. Meld in dat geval niet alleen jezelf als volwassene bij ons aan, maar bespreek dan of jouw kinderen ook aangemeld kunnen worden. 

Kom in beweging, voor jezelf

Heb jij een hoofd vol door jouw mantelzorgsituatie? Dan is het tijd om dat aandacht te geven. Want jij bent net zo belangrijk als degene voor wie je zorgt. Kom naar een activiteit en ontmoet andere mantelzorgers. Vaak is er herkenning en regelmatig leer je van elkaars ervaringen. Je bent er even uit. Kunt afstand nemen en relativeren. En vaak ook gewoon met elkaar lachen! Er ontstaan zelfs vriendschappen omdat je elkaars situatie herkent. Bekijk hier onze activiteitenkalender.

Plan een gesprek in

Praat met een mantelzorg consulent van de VMCA over jouw mantelzorgsituatie.
Het werkt bevrijdend en kan je mooie inzichten geven ook. We luisteren graag naar je en denken met je mee waar gewenst. Stuur ons dan hier eenvoudig een e-mail. Vermeld daarin dat je een afspraak wilt met een consulent. We nemen dan contact op. Deze afspraken worden in overleg telefonisch of op locatie gehouden. Heb je vragen of twijfel je of je een mantelzorger bent, kijk op www.vmca.nl  of bel met telefoon: 036 5341404 voor meer informatie. 

Logo VMCA

Logo VMCA