Datum: 17 juni 2023
Tijd: 11:00 - 16:00
Locatie: De Goudplevierweg 1 - 5

Wij nodigen u uit voor een bezoek om meer te leren over de archeologie van Oosterwold en de geschiedenis van Almere. Tijdens de opgraving kun je van dichtbij archeologen aan het werk zien. Een unieke ervaring. Geen geschiedenis uit een boekje, maar echt met de voeten in de klei!
De opgraving is te bezoeken op zaterdag 17 juni van 11.00 tot 16.00 uur. De locatie: De Goudplevierweg 1 tot 5.
Er is geen mogelijkheid om te parkeren, kom daarom met de fiets of te voet en trek stevige schoenen of laarzen aan.

 

Open dag

Ontdek alles over de prehistorie en het bijzondere erfgoed van Oosterwold. Door een archeologische opgraving wordt het onzichtbare zichtbaar gemaakt. Zo leer je niet alleen meer over de plaats waar je woont, maar ook over het leven van toen en nu, het landschap en de mensen die er woonden. Tijdens de open dag verzorgen de archeologen van ADC ArcheoProjecten rondleidingen over de opgraving bij een graaf- of profielput. Zij leggen uit hoe de opgraving in zijn werk gaat en lichten de eerste bevindingen van het archeologisch onderzoek toe naar aanleiding van de resultaten tot dat moment. Ook zal er de mogelijkheid zijn om een kijkje te nemen bij de opgravingsput. Ook voor kinderen zijn er leuke activiteiten, zoals met een troffel op zoek naar scherven of aan de slag met klei.

 

Steentijd Oosterwold

Tijdens archeologisch booronderzoeken zijn op verschillende plaatsen resten van gebruikte snijwerktuigen van vuursteen, voedselresten zoals hazelnoten en dierlijk botmateriaal en ook aardewerkscherven aangetroffen. Deze zijn door de pioniers uit de steentijd achtergelaten. Deze jagers en verzamelaarsgroepen woonden op de hogere dekzandruggen en op de oevers langs de Eem in de Eemvallei.

 

Archeologie

Archeologen van ADC Archeoprojecten zijn op dit moment op zoek naar bewoningssporen op de oevers van de rivier de Eem. De Eem stroomde meer
dan 6000 jaar geleden door het gebied dat we nu kennen als Almere. Tegenwoordig ligt de rivier verborgen onder de grond. Wij hopen archeologische resten te vinden uit de tijd van de Boeren en Jagers van de
Swifterbantcultuur. Zij bouwden hun huizen, akkers en kampementen langs deze rivier.

Wil je weten hoe een archeologisch veldonderzoek eruitziet? Bezoek dan de open dag op 17 juni.

Let op: Er is geen parkeervoorziening ter plaatse dus bezoekers worden verzocht gebruik te maken van de fiets.
Tip: Het terrein kan modderig zijn. Trek daarom gepaste schoenen of laarzen aan.