Fout: reset de datum.
Tijd: 15:00 - 18:00
Locatie: Kathedralenpad richting A27

Langs het Kathedralenpad ter hoogte van de A27 bevindt zich de lokale afvalwaterzuivering Oosterwold. De installatie, waarvan gemeente Almere de opdrachtgever is, zuivert afvalwater. Het is een pilot waarbij op termijn circa 800 woningen in deelgebied 1B op de lokale zuivering worden aangesloten. 

Kom langs bij de opening  

Op maandag 9 september tussen 15.00 uur en 18.00 uur verwelkomen we je graag voor een rondleiding met uitleg over de innovatieve circulaire watertechniek. De rondleiding is ook leuk voor kinderen.  

Wat houdt de pilot in?
In de pilot in Oosterwold zijn de technieken gericht op het zoveel mogelijk verwijderen van microverontreinigingen zoals medicijnresten en vlamvertragers (chemische stoffen), het hergebruik van water en het terugleveren van grondstoffen. Het gezuiverde water is van dusdanige kwaliteit dat we het mogen lozen op een van de hoofdwatergangen van Oosterwold. Bij het terugwinnen van grondstoffen gaat het om fosfaat en ammonium als meststoffen en cellulose uit wc-papier als grondstof.  

De losse zuiveringsstappen zijn niet uniek. Sommige technieken zijn vaker toegepast in afvalwater. Andere technieken worden nog flink geoptimaliseerd. Maar de combinatie van technieken is wel uniek en innovatief. De uitgangspunten daarbij zijn vergaand zuiveren en terugwinnen van grondstoffen.