Een mijlpaal voor Oosterwold. Wethouder Maaike Veeningen feliciteerde de inmiddels 500ste bewoner van deze unieke woonwijk waar iedereen bouwt aan de eigen woondroom in een landelijke omgeving. Hayo Meijer moest het werk aan zijn droomhuis wel even stil leggen om de cadeaus van de wethouder in ontvangst te nemen. Namens Almere kreeg Hayo een vogelhuisje, een mand met streekproducten én een fotoshoot aangeboden.
Het bereikbare droomhuis
“Zoals je vaak hoort van Oosterwolders waren ook wij op zoek naar ruimte en rust. De vrijheid om iets te ontwikkelen. De kinderen groeiden het huis uit en mijn vriendin en ik waren toe aan de volgende stap. Een oude boerderij met een flink stuk grond. Dat leek ons wel wat. Het probleem was dat we binnen onze wensen en budget minimaal 150km naar het oosten of noorden zouden moeten verhuizen. Dat was voor ons geen optie en dus gingen we op zoek naar andere mogelijkheden. Toen kwam Oosterwold, destijds nog in de absolute beginfase, op ons pad. We woonden in Bussum en dit was qua afstand een prima keuze. Dus zijn we gaan oriënteren. Van het een kwam het ander en voor we het wisten zagen we onszelf al wonen in de polder.
Een vinkje op de bucketlist
Hayo Meijer is 33 jaar en geboren in Eindhoven. Ondanks dat hij er al een aantal jaar niet meer woont, is hij een trotse Brabander. Sinds enkele jaren woont hij met zijn vriendin en haar twee kinderen in Bussum. Hij werkt als bewegingsdeskundige bij de Nederlandse Obesitas Kliniek. “Ik ben iemand die graag rustig woont en de drukte opzoekt als ik daar behoefte aan heb. De vrijheid om mijn eigen huis te ontwerpen is echt iets waar ik altijd al van droomde. En nu, in Oosterwold kan ik dit eindelijk doen.”
Inmiddels steekt Hayo al drie jaar lang veel tijd en energie in de bouw. Want een droom wordt niet vanzelf werkelijkheid.
“Een uitdaging ga ik nooit uit de weg en gelukkig bouw ik niet alleen hoor! Samen met de mannen van Bruggemann Holzbau en Goedhart Bouw, mijn toekomstige buurman, mijn vriendin en vrienden zijn we aan de slag. Dat is een droom op zich. Ik kan weer een vinkje zetten op mijn bucketlist.”
Opgroeien in een ruime liefdevolle omgeving
Wethouder Veeningen luistert aandachtig als Hayo een korte tour door zijn twee-onder-een-kap geeft. Niet alleen het huis maakt indruk, maar ook het verhaal van Hayo en zijn gezin boeit uitermate.
“Onze buren zijn niet toevallig gekozen. De vader van de kinderen van mijn vriendin komt in het huis naast ons wonen met zijn vriendin. Voor ons is dat een logische keuze. ‘Uit elkaar gaan’ gaat veel te vaak gepaard met onnodige ellende terwijl het juist ook tot onverwachte positieve ontwikkelingen kan leiden. We hebben onze woning zodanig ingericht dat iedereen voldoende eigen ruimte heeft en toch hoeven de kinderen nooit meer op en neer te reizen. De kinderen hebben hun eigen kamer en het ontwerp is zodanig dat deze kamers de ene week bij de ene woning horen en de andere week bij de ander. De kinderen hebben zo een stabiele plek in het midden van de nieuwe relaties van hun ouders. Ze kunnen opgroeien in een vertrouwde omgeving. Bovendien zie ik de polder ook als een plek die ideaal is voor de kinderen. Buiten zijn is een belangrijke leerschool in alle opzichten.”
Terwijl Hayo en Maaike Veeningen afscheid nemen vraagt de wethouder nog hoe hij over 10 jaar in Oosterwold hoopt te wonen.
“Dan studeren de kinderen en is de tuin (redelijk) volgroeid. Bovendien heb ik dan ook een flinke schuur en verkoop ik het bier dat ik met mijn broertjes brouw tot ver buiten Oosterwold.“