Op 17 maart bereikte ons het verdrietige bericht dat oud-wethouder Adri Duivesteijn is overleden. Zie almere.nl/Actueel. Als bestuurder heeft hij een grote stempel gedrukt op de ontwikkeling van de stad. Adri Duivesteijn was ook de grondlegger van de organische gebiedsontwikkeling van Oosterwold in samenwerking met stedenbouwkundige Winy Maas van bureau MVRDV. Adri zag het (gemengde) woon-werkgebied Oosterwold niet als een experiment maar als een vernieuwende ontwikkelmethodiek. Bij klassieke gebiedsontwikkeling geven de ontwikkelaars opdracht aan professionele architecten en bouwers. In Oosterwold nemen de bewoners – eindgebruikers – deze taak over. Niet de overheid, maar de initiatiefnemers zijn de makers van het gebied. Planologen staan aan de zijlijn. Wij waarderen Adri enorm voor zijn visie en durf. Met deze ontwikkelmethodiek heeft hij een aardverschuiving veroorzaakt binnen de klassieke gebiedsontwikkeling.

Spelers van Oosterwold

Gedurende de periode 2016-2018 is Oosterwold door documentairemaker Marit Geluk verfilmd in ‘De spelers van Oosterwold’. In deze bijzondere documentaire licht ook Adri Duivesteijn zijn ideeën toe. De film laat de pioniers van het eerste uur aan het woord en de uitdagingen waar ze voor stonden. Het toont de verschuivende rol van de overheid, marktpartijen en initiatiefnemers tijdens het ontwikkelproces. Oosterwold vraagt van alle ‘spelers’ naast enthousiasme ook moed en doorzettingsvermogen.

Bekijk hier de documentaire: https://maakoosterwold.nl/de-spelers-van-oosterwold/

Omroep Flevoland past de programmering aan ter nagedachtenis aan Adri Duivesteijn. Op zondag 26 maart zendt Omroep Flevoland de hele dag de documentaire ‘De Spelers van Oosterwold’ uit.