Op 6 mei vond de eerste Waterwerkplaats plaats, waarin samen met kaveleigenaren werd besproken wat nodig is om het Waterplan Oosterwold in de praktijk te brengen. Bewoners die betrokken zijn bij de pilots droogte en wateroverlast deelden hun eerste bevindingen bij het toetsen van enkele specifieke maatregelen uit het Waterplan. Daarbij ging het onder meer over het sociale proces: hoe informeer en betrek je medebewoners, hoe regel je toestemming bij een vergunningaanvraag en hoe maak je afspraken over het beheer?
Aansluitend was er gelegenheid om in kleinere groepen verder te praten over het belang van een robuust watersysteem, knelpunten en maatregelen waar kaveleigenaren nu al mee aan de slag kunnen.
Sessie: Werken aan de Waterkaart van Oosterwold
Door letterlijk rondom het plangebied te staan, werd het fysieke gebied beter zichtbaar en voelbaar. Daarbij stond een kritisch blik op het eigen ontwikkelplan centraal: komt wat buiten is gerealiseerd nog overeen met wat er destijds is ingediend? Is er inmiddels meer verharding? En is het verstandig om precies op het minimale vereiste voor waterberging te zitten?
Individuele situaties en mogelijke oplossingen werden gedeeld. Zo vertelde een kaveleigenaar dat een extra diepe waterpartij (3 meter diep ten opzichte van het maaiveld) zelfs in de droogste zomers water vasthoudt. Let op: dieper graven mag, maar vereist een vergunning, en dat is niet overal mogelijk. Bijvoorbeeld bij archeologische vindplaatsen is toegang tot een watervoerende sloot en medewerking van buren essentieel. Dankzij de aanwezigheid van Sweco en het waterschap konden ook technische vragen en verantwoordelijkheden direct besproken worden. De sessie liet veel enthousiasme zien om actief met maatregelen aan de slag te gaan.
Sessie: Samen bouwen aan het waterplan – van concept naar concrete actie
In deze sessie werden de maatregelen uit het waterplan besproken. Deze zijn afkomstig uit de waterwerkateliers van 2024, waarin oplossingen zijn verkend voor droogte en wateroverlast, met als doel een samenhangend watersysteem. De sessie bood inzicht in wat er allemaal mogelijk is, en verduidelijkt de voorgestelde maatregelen.
Door deze maatregelen te rangschikken van ‘grof naar fijn’ werd zichtbaar welke acties kaveleigenaren zelfstandig kunnen oppakken, welke collectief moeten worden uitgevoerd en waar samenwerking met gemeente of waterschap nodig is. Er klonk een duidelijke wens om te starten bij de agrarische kavelsloten en stuwen, en van daaruit verder te bouwen. Opvallend was de grote interesse in maatregelen die zich richten op bodemverbetering – als aanvulling op technische oplossingen. Een inspiratieavond hierover wordt overwogen.
Het complete verslag van de bijeenkomst volgt binnenkort.
Hier vind je de gehele presentatie: Presentatie Oosterwold startbijeenkomst 6 mei