Een van de leuke dingen van het wethouder zijn, is om op bezoek te gaan bij de vele bewoners, ondernemers en verenigingen die Almere rijk is. Als gevolg van Corona kon dat een periode minder vaak dan normaal. Extra leuk was het dan ook om eind januari na de lockdown weer op pad te kunnen. Met het enthousiaste gebiedsteam van Almere Oosterwold bracht ik een bezoek aan dit mooie stukje Almere. Met een paar stevige wandelschoenen aan om goed te kunnen struinen door de doorwaadbare paden, verscholen in het groen. Lekker in de buitenlucht, met voldoende ruimte voor iedereen om de anderhalve meter in acht te nemen. Het viel me op dat er weer heel wat bijzondere huizen bijgebouwd waren. Iedere keer kijk ik m’n ogen weer uit.

Onderdeel van het bezoek waren ook een aantal gesprekken met bewoners van het eerste uur die de gedachte van Oosterwold volledig uitdragen. Zij hebben me laten zien hoe je kunt bijdragen aan een groene en duurzame samenleving voor een ieder, en tegelijkertijd je eigen idealen kunt bereiken. Gemma Zonneveld bijvoorbeeld, afkomstig uit een ander deel van Nederland, die hier op haar eigen stukje grond een voedselbos aanlegt. Of het jonge stel met 2 kinderen die hun kavel inzetten voor stadslandbouw waar velen van mee kunnen genieten. Inmiddels hebben 50 gezinnen een groenteabonnement en staan er al 40 mensen op de wachtlijst voor een lidmaatschap om de lokaal en biologisch geproduceerde groenten en fruit van Tuin Moes, zelf te mogen oogsten. Ook hebben ze zo’n 25 bloemenabonnementen.

We hebben als gemeente ook wat praktische tips meegekregen deze morgen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat het best handig is, als je met het groepje bewoners waarmee je je voorzieningen deelt, alvast wat afspraken maakt. En als groep het contact onderhoudt met de gemeente. En dat het handboek voor nieuwkomers een mooie aanwinst is.

Kortom, zomaar een paar verhalen van mensen die op deze plek hun leven op hun eigen manier, maar met oog voor anderen en de omgeving, kunnen en willen vormgeven. Ik heb er met veel belangstelling naar geluisterd. En ik kijk uit naar de gesprekken bij mijn volgende bezoek.