Naast de enorme belangstelling voor Oosterwold als woongebied, komen er ook steeds meer aanvragen van initiatiefnemers die in het gebied een voorziening willen vestigen. Denk hierbij aan een voorziening op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang en/of een sportclub. Voorzieningen zijn nodig voor een gezonde vitale wijk, maar ook voor het gevoel van buurtschap en sociaal leven.
We monitoren aan welke voorzieningen er behoefte is. Sinds 2023 is het gebiedsteam in gesprek met een aantal gemeentelijke afdelingen, zoals zorg- en welzijn, onderwijs, cultuur en sport om beleid en kaders op te stellen voor het realiseren van de uitgifte van kavels voor voorzieningen.
Het kost tijd om de uitgifte van kavels zorgvuldig voor te bereiden. Er moet rekening gehouden worden met de ontwikkelregels van Oosterwold, het gerealiseerde versus het gewenste programma, het beleid van de gemeente Almere en Didam-arrest.
Inschrijven op een kavel voor een voorziening
Zodra er kavels voor voorzieningen worden uitgegeven, wordt dit gepubliceerd in de nieuwsbrief. Je leest hier wat we precies uitgeven, welke type kavel, voor welke type voorziening en onder welke voorwaarden. Je kunt je inschrijven als je voldoet aan de spelregels die gelden voor die specifieke verkoopronde. Houd er rekening mee dat elke verkoopronde op onderdelen andere spelregels kan hebben.
Aan welke voorzieningen denken we?
Horeca, welzijn, volksgezondheid, religie, onderwijs en opvang, sport en cultuur. Sommigen voorzieningen lenen zich voor een cluster, anderen kunnen meer verspreid een plek krijgen.
In deelgebied 1a zijn een aantal percelen gereserveerd voor toekomstige voorzieningen en/of buitenruimteprojecten. In de afbeelding hieronder zie je welke dit zijn. Hieronder bevinden zich ook archeologiepercelen met zowel beperkte als standaard bouwmogelijkheden.
In deelgebied 1b volgen nog reserveringen voor voorzieningen. We denken eraan om een cluster met voorzieningen mogelijk te maken.
Vormgeven van de kavel voor voorzieningen
Vanwege de duurzame en zelfvoorzienende ambities van de wijk heeft een doe-het-zelf-gebiedsontwikkelaar meer te doen dan elders in Almere. Initiatiefnemers maken en beheren gezamenlijk de openbare ruimte (voetpaden, wegen, groen et cetera) en moeten minimaal 50% van hun kavel gebruiken voor stadslandbouw. Er is een inspanningsverplichting voor het maken (en uitvoeren en in stand houden) van die plannen voor het aanleggen, beheer en exploitatie van die openbare en groene onderdelen van deze stadslandbouwwijk. De ontwikkelregels uit artikel 13 van het geldende omgevingsplan zijn ook van toepassing op kavels voor voorzieningen.
Je leest meer over de ontwikkelregels in het Handboek. Dat is weliswaar erg gericht op wonen, maar is ook toepasbaar op de standaardkavel voor voorzieningen.