Oosterwold is uniek omdat zoveel bewoners zich bezighouden met stadslandbouw. Daardoor groeit er in het gebied een grote variatie aan gewassen.  Dat staat in scherp contrast met de grootschalige monocultuur eromheen, waar vaak maar één soort gewas groeit. Die eenzijdigheid maakt het land kwetsbaar voor ziekten, plagen en extreme weersomstandigheden. Daarom is Oosterwold een paar jaar geleden begonnen met strokenteelt, dit zijn verschillende gewassen in lange stroken naast elkaar. Dat bevordert biodiversiteit én zorgt voor sterkere planten. Inmiddels wordt deze methode op meerdere percelen toegepast en zijn er zelfs biodiverse struiken en hazelaars opgenomen in de stroken (agroforestry). Op alle stroken wordt biologisch geteeld. Samen met de Coöperatie Stadslandbouw Oosterwold wordt er verkend hoe de gewassen, geteeld in strokenteelt en argroforestry, lokaal vermarkt kan worden.

Wil je met eigen ogen zien hoe strokenteelt werkt, wat het oplevert en welke uitdagingen erbij komen kijken? Kom dan op 4 juni naar de excursie, georganiseerd door ERF BV en Hemus BV (demonstratiebedrijven akkerbouw medegefinancierd door de EU). Lees hier meer over hoe je je kan aanmelden: Excursie voor bewoners Oosterwold – Maak Oosterwold.

Bodemcursus

In de 2e helft van september zal er een bodemdag voor alle geïnteresseerde bewoners worden georganiseerd. Na een introductie over gezonde bodem, krijgen alle deelnemers een bodemtoolkit om zelf op een makkelijke manier de eigen bodem te gaan onderzoeken en daarna met elkaar de resultaten uit te wisselen en te bespreken.

Gewasdiversiteit-plattegrond-1

Gewasdiversiteit-partijen-3.