Ieder voorjaar schieten ze weer uit de grond: de reuzenberenklauwen. Als ze in bloei staan, ziet het soms wit van de bloemen. Het ziet er misschien mooi uit, maar de reuzenberenklauw vormt toch een probleem, omdat de plant met grote bladeren licht wegneemt voor andere planten.

 

Niet alles is reuzenberenklauw

Het is goed om te weten dat niet elke plant met een wit bloemenscherm de reuzenberenklauw is. Ook de gewone berenklauw, wilde peen en fluitenkruid groeien in de stad, allemaal planten die lijken op de reuzenberenklauw. De gewone berenklauw wordt maar tot 1,5 meter hoog, de reuzenberenklauw groeit tot wel 4 meter.

 

Reuzenberenklauw verwijderen uit je tuin

Bij het verwijderen van de reuzenberenklauw is het belangrijk om te voorkomen dat je het sap van de plant aanraakt. Als je het sap aanraakt ontstaan na 24 uur jeukende, rode vlekken of blaasjes. Ook kan je grote blaren krijgen. Deze plekken kunnen er uitzien als brandwonden en genezen vaak na 1 of 2 weken.

 

Voor het verwijderen van reuzenberenklauw kan je het beste een hoveniersbedrijf inschakelen. Als je het zelf wil doen, ga dan als volgt te werk:

  • Haal de plant voorzichtig weg voordat de plant gaat bloeien en zaad vormt, dan kan de plant zich niet verspreiden.
  • Draag beschermende kleding (een regenpak en rubber handschoenen).
  • Zet een beschermende bril op.
  • Steek de plant 15-20 cm onder de grond af. Houd in de gaten of de plant toch weer uitloopt. Verwijder hem dan opnieuw.
  • Voer de planten af via het restafval.
  • Spoel de kleding daarna af met veel water.

 

Reuzenberenklauw in de openbare ruimte

In de omgeving van Almere hebben we te maken met verschillende terreinbeheerders. Niet alle grond is van de gemeente, soms is bijvoorbeeld de Provincie, Rijkswaterstaat of Staatsbosbeheer de eigenaar. De terreinbeheerders hebben vaak net een andere aanpak. Het kan dus zijn dat je reuzenberenklauw in bossen ziet die van Staatsbosbeheer zijn of langs een provinciale weg staan. De gemeente kan hier dan niets aan doen, omdat deze planten van Staatsbosbeheer of de Provincie zijn.