In Oosterwold ontwikkelen initiatiefnemers samen hun wijk, hun woning of onderneming. Dit doen ze voor eigen gebruik wat betekent dat initiatiefnemers zich ook daadwerkelijk moeten vestigen in Oosterwold. We noemen dat de eindgebruikersfilosofie, wat een kernwaarde is van Oosterwold. Voor de kwaliteit van de wijk is het ook belangrijk dat initiatiefnemers langdurig betrokken blijven. De gemeente heeft daarom besloten een aantal maatregelen te nemen om betrokkenheid te borgen en tegelijkertijd speculatie tegen te gaan. Sommige maatregelen zijn vooral van toepassing voor toekomstige Oosterwolders, andere ook voor bestaande Oosterwolders. Hieronder leggen we uit wat dit betekent.
Omkleuren van kavels
(Deze regel geldt voor alle Oosterwolders: iedereen die in Oosterwold woont, werkt, heeft gekocht of nog gaat kopen.)
Er zijn verschillende soorten kaveltypes (bijvoorbeeld standaard-, landschap- of landbouwkavel) en kavelfunctie (bijvoorbeeld wonen, bedrijven of voorzieningen) in Oosterwold. Bij de verkoop van kavels wordt door het gebiedsteam nagedacht over welke kaveltypes en kavelfuncties worden uitgegeven. Daarmee creëert ze een divers gebied met een evenwichtige verdeling van kaveltypes en –functies en bewaakt ze het programma uit de structuurvisie. Welk type en functie kavel je koopt staat in de koopovereenkomst met de gemeente. Er kwamen steeds meer vragen tot het wijzigen (‘omkleuren’) van een kaveltype of kavelfunctie (bijvoorbeeld van bedrijven naar wonen). Omkleuren heeft gevolgen voor de verdeling tussen kaveltypes en -functies. De gemeente heeft besloten om geen verzoeken meer in behandeling te nemen totdat deel 1 van Oosterwold (bijna) is voltooid. Pas dan bekijkt de gemeente of en onder welke voorwaarden dit eventueel wordt toegestaan. Daarnaast wordt het gebruik van de kavels specifieker omschreven in nieuwe koopovereenkomsten.
Gewijzigde regels bij koop van grond
(Deze regels gelden voor wie in de toekomst grond koopt in Oosterwold en/of nog géén koopovereenkomst heeft getekend.)
- Verplichting om zelf in je huis te wonen én niet te verkopen, verhuren of op een andere manier in gebruik te geven
Als je een woonkavel koopt in Oosterwold, moet je er zelf gaan wonen. Deze verplichting (de ‘zelfbewoningsplicht’) gold al, maar de termijn is voor Oosterwold verlengd van 2 naar 7 jaar. Je moet dus minimaal 7 jaar wonen in je woning en je mag het in die tijd ook niet doorverkopen, verhuren of op een andere manier in gebruik geven. Houd je je daar niet aan? Dan krijg je een boete. Hoe hoog die boete is, hangt af van twee dingen:
– de prijs waarvoor de kavel van de gemeente is gekocht;
– het moment waarop je de kavel doorverkoopt, verhuurt of op een andere manier in gebruik geeft.
Deze boetes zijn hoger dan in de oude koopovereenkomsten is afgesproken. In bepaalde gevallen krijg je geen boete. Denk bijvoorbeeld aan gevallen zoals overlijden of echtscheiding. Meer informatie over de hoogte van de boete staan in het collegevoorstel (zie onderaan deze pagina).
- Verplichting voor ondernemingen om zich te vestigen én niet te verkopen, verhuren of op een andere manier in gebruik te geven
De eindgebruikersfilosofie geldt ook voor ondernemingen (bedrijven, kantoren, voorzieningen). Als een onderneming een kavel koopt in Oosterwold, moet het zich ook vestigen en zelf bedrijf voeren. Vanaf nu krijgen zij de verplichting om zich te vestigen voor minimaal vier jaar. Houdt de onderneming zich hier niet aan? Dan krijgt zij een boete. Hoe hoog die boete is, hangt af van twee dingen:
– de prijs waarvoor de kavel van de gemeente is gekocht;
– het moment waarop je de kavel doorverkoopt, verhuurt of op een andere manier in gebruik geeft.
Door deze maatregelen blijven initiatiefnemers langduriger betrokken bij Oosterwold, wat van groot belang is voor de ontwikkeling en vormgeving van het gebied.
Lees ook de achterliggende documenten:
Raadsbrief: 132_+Aanpassen+verkoopvoorwaarden+OosterwoldÂ
Collegevoorstel: (volgt nog)