Muskusratten. Je hebt ze misschien wel eens gezien. Toch horen ze niet in Nederland thuis, omdat het invasieve exoten zijn. Zonder de bestrijding van de muskusrat, zou de populatie enorm zijn. Ze hebben namelijk geen natuurlijke vijanden. Om schade aan jouw slootkant door nesten te voorkomen, kun je altijd een melding doen als je een muskusrat hebt gezien. In dit bericht lees je meer over hoe je een muskusrat kunt herkennen en waar je een melding kunt doen.

Sporen van de muskusrat herkennen

Muskusratten zijn vooral in de nacht en de schemering actief. Omdat de ingang van hun hol onder water zit, kunnen we muskusratten vaak alleen vinden door goed op hun sporen te letten. De meeste sporen zijn aan de oever en in het water te vinden.

  • Oevers kunnen inzakken door de nesten van muskusratten.
  • Muskusratten maken rechte zwembanen door sloten en duiken vervolgens de kant in.
  • Ingesleten glij- en treksporen van ongeveer 12 cm breed. Muskusratten glijden op hun buik het water in.
  • Bij laag water is het hol zichtbaar. Hij heeft een doorsnee van zo’n 10 centimeter.

Hoe herken je de muskusrat?

Lengte: van kop tot staart een halve meter. Staart: zijdelings afgeplatte palingstaart. Kop: stompe kop, oren zijn nauwelijks zichtbaar. Rug: is totaal zichtbaar als hij zwemt.

Een melding doen

Je kunt een melding doen per e-mail naar muskusrattenbeheer@zuiderzeeland.nl. Of via het meldingsformulier. Geef in de melding de locatie aan en jouw contactgegevens. Dan nemen we contact met je op.

Heb je overlast van de woelrat of bruine rat?

Het waterschap bestrijdt de woelrat en de bruine rat niet. Op de website van gemeente Almere staan tips om de overlast van deze dieren te verminderen. Mochten de tips niet helpen dan kun je een melding doen bij de gemeente Almere.

Wil je meer weten over muskusrattenbeheer?

Muskusrattenbestrijder Tjitse vertelt over zijn werk. Lees meer over Tjitse zijn werkzaamheden in het artikel ‘Muskusrattenbestrijder speurt iedere dag langs watergangen‘.