Het Zuidhuis (Oosterwold), het Achillesveld (Almere Poort) en de Tiny Church (Almere Poort) zijn de winnaars van de Architectuurprijs Almere 2020. De keuze laat volgens de vakjury een buitengewone diversiteit zien: een rijke schakering van particuliere woning tot draaiende kerk, van playground tot wolkenkrabber en van woonensemble tot pleinontwerp. Een caleidoscoop van vormen en kleuren, materialen en plattegronden. Kortom, een mooie weerspiegeling van wat Almere op het gebied van architectuur te bieden heeft.

Zuidhuis
De driehoekige vorm van de levensloopbestendige woning het Zuidhuis in Oosterwold biedt schaduw in de zomer en vangt volop zonnewarmte in de winter. Door inzet van slimme technieken is de woning energieneutraal. De veranda over de hele breedte is zondermeer spectaculair te noemen. Het ontwerp is van Daniel Venneman van Woonpioniers.

Architectuurprijs
De Architectuurprijs Almere 2020 is georganiseerd door Kunstlinie om de meest bijzondere projecten van de afgelopen tijd te belichten. De afgelopen maanden hebben de vakjury, de kinderjury en het publiek gestemd op de meest bijzondere architectuur die binnen de Almeerse gemeentegrenzen is herrezen tussen september 2018 – september 2020.

De vakjury
De vakjury – bestaande uit Ivonne de Nood, Tracy Metz en Dikkie Scipio, onder voorzitterschap van Fenna Wagenaar – koos voor het Achillesveld van HundFalk Architecten in Almere Poort. “Het alternatief voor de rijtjeswoning: compacte vrijstaande woningen, met dakterras, een tuin en parkeerplaats op eigen kavel. Individuele woonkwaliteit in hoge dichtheid.”

Publieksprijs
Via Almere Deze Week brachten ruim 1.200 Almeerders hun stem uit op hun favoriete architectuurproject. De Tiny Church van Pieter ter Veen in Almere Poort kreeg de meeste stemmen en is daarmee de winnaar van de Publieksprijs. Het duurzame ontwerp van het kleine kapelletje in Almere Poort heeft de vorm van een cilinder en draait mee met de zon om optimaal te kunnen profiteren van de zonnepanelen op het dak.

Kinderjury
De Kinderjury, bestaande uit leerlingen van basisschool Caleidoscoop in Filmwijk, hebben uit de tien genomineerden (De Hoeve Nobelhorst, Skills Garden, Achillesveld, Zuidhuis, Tiny Church, Labyrinth of the Senses, Boomrijk, San Francisco, Duinport IV en Esplanade) ook hun favoriete gebouw tot winnaar gekroond. De leerlingen uit groep 7/8 kozen voor het Zuidhuis van Daniel Venneman, Woonpioniers.

De uitreiking van de Architectuurprijs Almere 2020 is terug te kijken via: https://live.dutchwebinar.com/kunstlinie/
Alle informatie over de winnende projecten is terug te lezen via architectuurprijsalmere.nl.