Binnenkort start de uitgifte van een klein aantal standaardkavels wonen in deelgebied 1A. We lichten in dit bericht graag toe waarom er maar weinig grond voor uitgifte beschikbaar komt.

Doe het zelf, maar niet de riolering
Ruim 8 jaar geleden is gestart met de kaveluitgifte in deelgebied 1A van Oosterwold. Niet alleen waren de vorm en grootte van de kavel vrij te kiezen, maar ook de locatie. Dit heeft geresulteerd in een scala aan deelwijkjes die inmiddels grotendeels zijn bebouwd en bewoond. Na een evaluatie, samen met bewoners, zijn er lessen getrokken uit deze manier van gebieds- en wijkontwikkeling. Deze lessen nemen we mee bij vervolguitgiften. Hierdoor verandert het proces bij de uitgifte in deelgebied 1B. Dit heeft ook gevolgen voor de nog beschikbare kavels en percelen in deelgebied 1A. Eén van de belangrijkste wijzigingen is dat sinds juli 2022 de afvalwaterzuivering niet langer door bewoners zelf wordt geregeld.

Neem 2 jaar de tijd
De gemeente legt riolering aan in heel Oosterwold. Dit duurt een aantal jaren. Er zijn initiatiefnemers die al geïnvesteerd hadden in hun eigen afvalwaterzuivering, voordat dit besluit was genomen. Zij krijgen een riooloplossing op kosten van de gemeente. Dit geldt niet voor nieuw te realiseren woningen. Voor nieuwe kavels geldt voortaan dat ze pas in verkoop komen, als ze na 2 jaar aangesloten kunnen worden op de riolering. Dit betekent dat als initiatiefnemers binnen 2 jaar willen aansluiten op de riolering, alle kosten rond riolering voor eigen rekening zijn. Dat geldt voor alle gronden die in deelgebied 1A nog beschikbaar zijn. Bij een traditioneel ontwikkel- en bouwproces is deze termijn van 2 jaar realistisch. Maar als je bijvoorbeeld een woning met een veel kortere bouwtijd wilt realiseren (bv. prefab of tiny house), of je wilt tijdens de bouw in een tijdelijke woning op je kavel wonen, houd dan rekening met extra kosten voor de riolering. Die kosten kunnen oplopen tot €10.000 per woning per jaar. Daarnaast kun je al te maken krijgen met zuiveringsheffing van het Waterschap. Pas je begroting hier dan op aan.

Wat volgt hierna?
Wie zich al langer oriënteert op een kavel in Oosterwold heeft het vast al voorbij zien komen: doorkijkjes naar deelgebied 1B waarbij de velden P, N en O genoemd worden. Deze velden zijn beschikbare gronden van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), die door de gemeente Almere worden verkocht. De voorbereiding voor uitgifte in veld P is gestart en we houden je via deze nieuwsbrief op de hoogte van de vorderingen. Het ‘stippen’ zal in 1B iets anders vormgegeven worden, omdat je per deelveld gezamenlijk een landschapsplan gaat maken. Nog voordat je je over het intekenen van je eigen kavel kunt buigen. Het proces is hierdoor meer collectief. Over dit proces informeren we je verder per uitgifte.

In deelgebied 1B is ook nog grond in eigendom van projectontwikkelaar BPD. Samen met BPD werkt team Oosterwold aan een landschappelijk raamwerk voor dit gebied. We houden je via de nieuwsbrief op de hoogte over de vorderingen.

Verkoop standaardkavels wonen
In september komt een aantal standaardkavels wonen in de verkoop. De grondprijs 2024 geldt alleen als je vóór het eind van dit jaar een goedgekeurd ontwikkelplan én een getekende ‘Anterieure Overeenkomst’ hebt. De kans is groot dat dit niet lukt. Houd daarom rekening met de -naar verwachting- hogere grondprijs van 2025. (Prijzen worden eind dit jaar bekend gemaakt.)

Wil je in aanmerking komen voor een kavel, begin dan alvast met de voorbereiding. Lees het Handboek Oosterwold en zorg dat je goed beslagen ten ijs komt als de verkoop start. Houd de Nieuwsflits in de gaten!

Sneakpreview
Voor de voorbereiding is het handig om te weten welke kavels je ongeveer kunt verwachten. Onder voorbehoud kunnen we daar het volgende over melden:

  • Het gaat om ca. 8 standaardkavels wonen, variërend in grootte van ca. 650 tot ca. 4.400 m2.
  • De kavels kunnen niet verkaveld worden en niet gesplitst, ook niet na eigendomsoverdracht.
  • Inschrijven kan met één huishouden voor één woning, tot maximaal vier huishoudens voor evenzoveel woningen. Een klein collectief is dus mogelijk.
  • Er wordt alleen aan inschrijvers verkocht voor zelfbewoning. ’Bouwen voor een ander’ is niet toegestaan.

Hiermee kun je een beeld krijgen of je ‘past’ in de volgende uitgifteronde en kun je je hier alvast op voorbereiden. Wil je inschrijven, alleen of met iemand anders? Neem de komende maand de tijd om daarover na te denken.

De overige informatie en uitgiftevoorwaarden worden in de vierde week van september (week 39) gepubliceerd. Hierna start direct de inschrijving. Je hebt een week de tijd om je in te schrijven. Daarna volgt een loting door de notaris. Je wordt per mail geïnformeerd of je een kavel toegekend hebt gekregen en over het vervolg. Op 22 oktober is de informatiebijeenkomst voor degenen die zijn ingeloot. Houd die datum alvast vrij in je agenda.