Samenwerken

Vrijheid met een gouden randje

Wonen in Oosterwold betekent zelf vormgeven aan je ideale leefomgeving. Of je nu helemaal zelf je droomhuis bouwt, je volledig laat ontzorgen, of iets daartussenin kiest – de vrijheid is groot en de mogelijkheden zijn eindeloos. Oosterwold trekt daarom mensen met lef en visie, hier bouw je niet alleen een huis, maar ook een buurt.

Vrijheid én verantwoordelijkheid

In Oosterwold geniet je van een ongekende vrijheid: je kiest zelf je kavel, de plek en de omvang – zonder welstandseisen. Voldoet je huis aan het bouwbesluit? Dan kan je alles bouwen. Als je door Oosterwold heen rijdt of loopt zijn daarvan talloze voorbeelden te zien.

Echter, met deze vrijheid komt ook verantwoordelijkheid, je bent namelijk mede-ontwikkelaar van je eigen woonomgeving, samen met je (toekomstige) buren. Hieraan zijn regels en verplichtingen verbonden. Afstemming, organisatie en soms wat geduld zijn hiervoor noodzakelijk. Dit proces wordt dan ook als uitdagend tot zeer uitdagend ervaren en veel mensen verkijken zich hierop.

Maar het levert ook iets unieks op, namelijk een buurt waarin je elkaar kent en samenwerkt aan jullie eigen droomomgeving. Oosterwold is dus bepaald geen doorsnee wijk – het is een avontuur.

Om je goed voor te bereiden, delen een aantal bewoners hun ervaringen om jou te helpen bij dit avontuur.

Plussen en minnen

Kosten: realistisch plannen is noodzaak 

Een droomplek realiseren vergt een goede voorbereiding – óók financieel. Dit is ingewikkelder dan bij de aanschaf van een bestaande of nieuwbouwwoning. De ervaring leert dat dit vaak tegenvalt en tegenvallers en kosten die je vooraf niet had voorzien, komen beslist op je pad. Het is dus van belang dat je je goed laat informeren en dat je ruim en realistisch begroot. Hierdoor kun je minder leuke verassingen zoveel mogelijk voorkomen. Zo hou je het bouwen leuk en haalbaar.

Investeren in de wijk en je eigen buurt

In Oosterwold koop je niet alleen je eigen kavel, maar investeer je ook in de publieke ruimte en (wijk) voorzieningen. Van de aanleg van de kavelweg en nutsvoorzieningen tot het inrichten van het openbaar groen – je doet het allemaal samen met je buren. Onder de kavelweg wordt niet de bouwweg van puin en granulaat verstaan. De bestrating komt namelijk pas wanneer iedereen zo’n beetje klaar is met bouwen. Houd hier dus rekening mee, want als je met de bouw van je huis aan het eind van je budget zit hebben jij én je buren dus een probleem.

Waar in andere wijken de gemeente de regie neemt over de ‘publieke ruimte’ (de wegen, de verlichting, de stoepen, de parkjes en plantsoenen, speelplekken, extra parkeerplekken, enzovoort), zijn het hier de bewoners die dit vormgeven. Hiervoor dien je samen met je buren en andere wijkbewoners, de aanleg en de inrichting te organiseren en te financieren, houd hier dus ook rekening mee.

Kortom, wonen in Oosterwold vraagt – meer dan in een ‘gewone wijk’ – ruimte, aandacht en bovenal een sociale inzet. Dit levert wel iets bijzonder op, namelijk een hechte gemeenschap én een woonomgeving waar je met recht trots op kunt zijn. Hier ontstaat een nieuwe manier van samenleven: sociaal, actief en betrokken.

Zo blijf je een team 

Een bouwproces brengt altijd wat stress met zich mee. In Oosterwold geldt dit net wat meer, omdat je alles zelf moet organiseren. De ervaring leert: als je goed samenwerkt, hulp durft te vragen en elkaar ondersteunt, kan je er samen sterker uitkomen. Een waarschuwing is echter wel op zijn plaats: dit bouw- en ontwikkelproces in Oosterwold kán namelijk een zware wissel trekken op je relatie. Enthousiasme, overtuiging, stressbestendigheid, oplossingsgericht en optimistisch zijn, zijn daarom essentiële eigenschappen in dit proces. En weet dat je er niet alleen voor staat. Er is altijd iemand die je wilt helpen, adviseren of gewoon even mee wilt denken. Zo wordt het avontuur minder spannend – en juist verbindend.

In wederkerigheid smeed je een sociale gemeenschap

Veel Oosterwolders delen maar al te graag hun eigen ervaring en kennis met je. Van advies over je kaveltekening tot een paar extra handen tijdens de bouw of iemand die jouw auto met liefde uit de modder komt trekken – je staat er nooit alleen voor. Bedenk: in wederkerigheid smeed je een sociale gemeenschap.

Er is altijd hulp beschikbaar 

Al heb je je nog zo goed voorbereid, het kan altijd gebeuren dat het fysiek of mentaal op enig moment te zwaar wordt. Dan kun je altijd (ook) nog een beroep doen op professionele hulp, zoals het wijkteam: https://maakoosterwold.nl/wijkteam-hout/.

Website voor en door bewoners

Bekijk hier de website voor en door bewoners in Oosterwold: https://oosterwold.info/

 

 

OOSTERWOLDINFO WEBSITE