Zo werkt Stadslandbouw

Stadslandbouw – het groene hart van Oosterwold

Oosterwold is voor aanpakkers. Je woont hier op vruchtbare landbouwgrond. Stadslandbouw is daarom niet zomaar een optie — het is het hart van het gebied. Iedere bewoner draagt bij aan een landschap waarin wonen, telen en leven met de natuur hand in hand gaan. Op iedere kavel wordt minimaal 50 procent van de grond gebruikt voor stadslandbouw en gecombineerd met wonen en/of werken. Hierdoor blijft de waarde van de vruchtbare, agrarische poldergrond benut en ontstaat er een bijzonder landschap en een groene, levendige leefomgeving. Voedsel, duurzaamheid en gemeenschap komen samen.

Keuzevrijheid

Of je nu fruit, groenten, kruiden, noten of bloemen verbouwt; je hebt als Oosterwolder de keuzevrijheid hoe je de stadslandbouw vormgeeft [link naar wat voor stadsboer ben jij]. Wil jij in Oosterwold een initiatief starten? Dan nodigen we je uit van tevoren goed na te denken op welke manier je met stadslandbouw aan de slag gaat. Het plan dien je namelijk in samen met het ontwikkelplan voor jouw initiatief. Houd ook rekening met wet- en regelgeving [link naar Goed boeren volgende regels]

Jouw inzet levert meer op dan alleen vers, lokaal, gezond en duurzaam voedsel. Met stadslandbouw draag je bij aan de biodiversiteit.

Biodiversiteit als belangrijke bouwsteen

Het telen van verschillende gewassen, kruiden en bloemen is voor bijen en vlinders een ideale leefwereld. En met het aanleggen van natuurlijke heggen, poelen, houtwallen en composthopen creëer je een natuurlijke habitat voor egels, padden en vogels. Biodiversiteit is een belangrijke bouwsteen van gezonde en veerkrachtige landbouw.

Je draagt bij aan de lokale voedselketen

Omdat minimaal 50% van elke kavel voor stadslandbouw wordt gebruikt, produceer je jouw eigen voedsel. En alle Oosterwolders dragen bij aan de lokale voedselketen. Elke bijdrage telt. Van moestuin tot marktkraam langs de weg, van appelboom tot het ruilen van kruiden met de buren. Buren slaan handen ineen en organiseren samen oogstdagen of verkoop. En met de nodige creativiteit zijn er talrijke opties waardoor het verbouwen van voedsel naast gezond, ook heel leuk en inspirerend kan zijn. Denk aan het organiseren van een proeverij, workshop of presenteer en verkoop je oogst in een kraampje langs de weg.

Op een deel van de kavels in Oosterwold is de stadslandbouw goed tot stand gekomen. Er wordt volop groente verbouwd zoals courgette, pompoen, tomaat, sla, boontjes en bieten. Of verse kruiden zoals munt, basilicum en peterselie. Fruit zoals aardbeien, frambozen en blauwe bessen. Er zijn een aantal voedselbossen waar bijvoorbeeld notenbomen, daslook en rabarber groeien. Je vindt in Oosterwold gemeenschappelijke tuinen en kassen. Omdat ook kleinschalige veehouderij mag, zie je ook kippen, geiten en schapen.

Stadsboeren is hard werken

Er groeit en bloeit veel in Oosterwold. Toch zijn er ook plekken met onbenutte potentie. Een eigen moestuin opzetten vraagt tijd, inzet en vuile handen. Het is hard werken, vooral als je nog niet alle kennis in huis hebt hoe je een moestuin opzet en beheert. Een moestuin vraagt bijna dagelijks aandacht. Zo moet je op het juiste moment zaaien, voorzaaien, uitplanten en de gewassen beschermen tegen kou, droge en natte periodes. Ook bescherm je de gewassen tegen mee-eters zoals slakken, vogels, muizen, konijnen en insecten. De dikke zeekleibodem kan een uitdaging zijn.

“Samen met de buren zorgen we voor het inmaken van de oogst zoals drogen, vriezen, wecken en fermenteren. ‘Samenvoorzienend’ tuinieren noemen we dat.”

Barbera