Paarden houden in Oosterwold

6 augustus 2018

De ruimte en de agrarische omgeving in Oosterwold spreekt veel paardenliefhebbers aan. Bij het gebiedsteam Oosterwold melden zich dan ook regelmatig mensen met plannen voor het houden of fokken van paarden in Oosterwold.

Paarden fokken
Het accent bij de ontwikkeling van standaard- en landbouwkavels ligt op stadslandbouw. Het bestemmingsplan ziet het fokken van paarden, bijvoorbeeld ten behoeve van de paardensport, niet als agrarische activiteit maar als bedrijfsactiviteit. Er wordt niets vervaardigd, bewerkt of ge├»nstalleerd.

Paarden fokken voor consumptie
Paarden kunnen gehouden worden voor hun vlees, melk of leer. Deze activiteit hoort op een landbouwkavel. Op rijksgronden zijn op dit moment geen landbouwkavels meer beschikbaar. Wil je hier meer over weten, bekijk dan het bestemmingsplan. Deze vind je hier.

Paarden houden
Wanneer je in Oosterwold als particulier op een standaardkavel een paard wilt houden dan kan dat wel. De stal/paddock moet op het roodkavel ondergebracht worden. Het zal afhankelijk van de afmeting van het kavel (minimaal 2.000 m2 blijkt uit ervaring) puzzelen worden om uit te komen met de percentages, deze moeten kloppen. Het deel waar het paard komt te grazen kan dus niet onder de percentages stadslandbouw worden gebracht.

Paarden