Over Oosterwold

Het oneindige avontuur van Oosterwold

In het unieke en vruchtbare Oosterwold ben jij als initiatiefnemer samen met jouw buren aan zet. Met elkaar ga je op avontuur om een bouwsteen toe te voegen aan de wijk Oosterwold. Samen staan jullie aan de lat voor het ontwikkelen én het toekomstig beheren van jullie eigen buurtje waar ruimte, groen en stadslandbouw centraal staan.

Hier woon of onderneem je straks in jouw eigen community in de grootste moestuin van Nederland!

Oosterwold is een belevenis die gelijk staat aan collectieve en sociale verbinding, keuzevrijheid, zelf nadenken, creatief zijn en denken in oplossingen. Ervan houden om nog iets nieuws te leren en jezelf uit te dagen. Bereid zijn je handen uit de mouwen te steken en ‘vuil te maken’. Je bewust zijn dat je door lokaal samen te werken in de voedselketen, voor een kleine footprint zorgt. Genieten van verse groente van het seizoen op jouw bord. Uit jouw eigen moestuin, de gedeelde moestuin met de buren of van de lokale boer.

Wat wordt er van je verwacht?

Veel! Oosterwold is doe-het-zelf gebiedsontwikkeling. De gemeente doet in Oosterwold het hoogstnoodzakelijke zoals het aanleggen van het riool. Dit is anders dan bij reguliere gebiedsontwikkeling, waar de gemeente wél taken uitvoert voordat er gebouwd kan worden. Deze minimale inzet van de overheid betekent dat je in Oosterwold alles zelf doet. Waar mag je aan denken? Als je eigenaar bent van een kavel dan heb je grond die nog bouwrijp gemaakt moet worden. Dat regel en betaal je zelf. Ook zorg je ervoor dat je kavel bereikbaar is door middel van een weg. Je bent ook verantwoordelijk voor het aanleggen van alle kabels en leidingen voor nutsvoorzieningen. Op jouw kavel heb je alle vrijheid hoe jij wilt wonen en leven. Er zijn wel spelregels over de indeling van de kavel. Zo ben je verplicht om minimaal 50% van de kavel te gebruiken voor stadslandbouw. Heb je voor jouw huis veel oppervlakte in gedachte? Houd er rekening mee dat maximaal 25% van de kavel is bedoeld als roodkavel, het bouw erf waarvan je maximaal 50% in BVO’s mag bebouwen. Dus hoe groter het huis, hoe meer grond je nodig hebt om dat te realiseren. Voor verharding en infrastructuur mag je maximaal 11% van de kavel gebruiken. Dat is inclusief de kavelweg. En verder realiseer je ook openbaar groen langs de randen van de kavel en samen met je buren zorg je voor de aanleg van wandel- en fietspaden. Met deze spelregels behouden we het unieke landschap en de ruimtelijke opzet van Oosterwold!

Meer informatie over kavels in Oosterwold: https://maakoosterwold.nl/kavels-in-oosterwold/

Lees verder over Oosterwold

Vind nog meer informatie en inspiratie over Oosterwold op: