Hoe mooi zou het zijn als je zonder druk van buitenaf, vanuit het puur ‘zijn’ erachter komt wat je dromen en passies zijn? Dat je volledig jezelf mag zijn, kan voelen wat je pad is en vanuit innerlijke motivatie tot creatiekracht komt. Pioniers Jaap Vermue en Joanne van Wijgerden voelden deze wens aan onder een groeiende groep jongvolwassenen tijdens het jarenlang begeleiden van deze doelgroep en creëerden – samen met een aantal bevlogen vrijwilligers – de helende plek Live-to-Be in het hart van Oosterwold. Het gemeenschappelijke huis, ecologisch gebouwd en genaamd het Lichtschip, werd in november 2020 geopend en vanaf februari 2021 draait Live-to-Be volop met deelnemers.

Live to be

Buurtfunctie

Live-to-Be fungeert steeds meer als plek waar Oosterwolders elkaar ontmoeten. Een gedeelte van de tuinoogst wordt bijvoorbeeld verkocht in het kraampje aan de weg. Maar ook als uitgiftepunt van de – in 2022 opgerichte VOKO (voedselcoöperatie), vinden steeds meer mensen Live-to-Be. Er wordt een tweetal mooie ruimtes verhuurd voor workshops en vergaderingen met als optie een biologische lunch uit de tuin. Elke maand is er een ecstatic dance buiten of binnen. Gedurende de zomermaanden wordt de tuin goed benut voor concerten, familiebijeenkomsten of tuinworkshops. Op de Facebook en Instagram pagina van Live-to-Be staan alle geplande evenementen. Wees welkom! 

Unieke manier van helen

Live-to-Be kan omschreven worden als een helende en lerende community. Dit komt door de plek, maar ook de manier van samenleven. Het energieveld wat er heerst draagt bij aan de heling van iedereen; dus ook van de teamleden. We zijn een flexibele organisatie en kunnen snel inspelen op de veranderende wensen van onze doelgroep. We kunnen efficiënt en maatgericht werken, ook omdat we maximaal 5 deelnemers begeleiden. We bieden een nieuwe manier van leven, werken, naar de wereld kijken maar ook naar jezelf en de ander. Zo kan deze alomvattende manier van leven, helen en leren ook holistisch genoemd worden. De jongeren raken bij Live-to-Be geïnspireerd, ontdekken hun talenten en werken aan projecten die dichtbij hun hart liggen. Zo kunnen zij de stap naar de maatschappij weer maken en zelfverzekerder hun pad volgen.   

“Bij Live-to-Be vond ik precies waar ik naar op zoek was. Een plek waar je kan wonen, samenleven en therapeutische ondersteuning kan krijgen. En dat in een community met liefdevolle mensen waarin aandacht is voor het leven met en voor de aarde. De natuur, rust, ruimte en bedding die hier is was voor mij ook een verademing na het drukke leven in de stad. Het leven met anderen hier is heel leerzaam en brengt natuurlijk ook af en toe uitdagingen met zich mee, die je overal in het leven tegen zal komen. Voor mij is dit dan ook een super waardevolle plek om te experimenteren en te leren, om ervaringen op te doen die ik voor de rest van mijn leven mee kan nemen.”  Aldus Yvette, een deelneemster

Jaap Vermue aan het woord

“Tijdens de jongerenweken die wij organiseerden zagen wij jongvolwassenen die zich niet gehoord of gezien voelen in wie zij zijn. Ze hebben andere levensbehoeften en ideeën over zichzelf en de wereld waarin we leven dan welke er doorgaans zijn in de maatschappij. Ze raken dan uit contact met zichzelf en dat maakt soms eenzaam of leidt tot depressiviteit of burn-out. Ook jongeren met zwaar trauma kwamen op ons pad en hebben soms een reset nodig om een nieuwe start in hun leven te maken.”  

De community

De jongvolwassenen (deelnemers), doorgaans tussen de 18 en 35 jaar, die tijdelijk bij Live-to-Be wonen, worden opgevangen in de bestaande community van teamleden (coaches), vrijwilligers en andere deelnemers. De community-leden fungeren als spiegels voor elkaar en kunnen zo het gedrag en de patronen van elkaar benoemen en doorbreken. Dat kan confronterend zijn. Aan de andere kant is het een warm bad waar men elkaar support op verschillende vlakken en elkaars krachten ontdekt en inzet om samen iets moois te co-creëren. De deelnemers wonen samen in het Lichtschip, de teamleden en vrijwilligers wonen eromheen. Er wordt samen gekookt, schoongemaakt, meerdere keren per week gedeeld (sharing circles), groepssessies gevolgd zoals body alignment, yoga en meditatie. Om dieper op de processen in te gaan zijn er wekelijk sessies met een coach.
 

Ook een belangrijk helend onderdeel van Live-to-Be is de prachtige – op permacultuur geïnspireerde – tuin en het voedselbos. De community-leden zijn daar dagelijks te vinden om zowel de tuin als zichzelf te laten groeien en bloeien.