In Oosterwold doen we allemaal aan stadslandbouw om de voedselketens te verkorten, het gebied deels agrarisch te houden en deels zelfvoorzienend en duurzaam te zijn. Om dit zo leuk en makkelijk mogelijk te maken, heeft een aantal enthousiaste Oosterwolders de coöperatie Stadslandbouw Oosterwold opgericht. De coöperatie wil leden ondersteunen met onder andere:

  • Inkoop van zaden, plantjes en compost
  • Gebruik van machines die geschikt zijn voor gebruik in tuinen
  • Ondersteuning en advies bij de teelt
  • Inname, verwerking en afzet van jouw oogst

Als lid van de coöperatie bepaal je zelf waar je qua ondersteuning behoefte aan hebt. Om het makkelijk te maken hebben zij een digitale moestuinplanner gebouwd waarin leden aan kunnen geven welke en hoeveel groente ze voor henzelf en binnen de coöperatie wilt verbouwen. Daarbij kunnen leden ook hulp vragen bij bijvoorbeeld het frezen van de tuin en er kan compost via de coöperatie bestellen worden.

De komende maanden werkt de coöperatie aan een klein inname/ verwerking en distributiecentrum. Dat wordt een echte ontmoetingsplaats voor (stads)landbouwers. In de tussentijd kunnen leden hun oogst al brengen zodat dit bijvoorbeeld op de markt (Almere Buiten) verkocht kan worden. Verschillende restaurants gebruiken nu al oogst van de coöperatie in hun keuken.

De Coöperatie hoopt samen met bewoners een (h)echte gemeenschap te vormen die een steentje bij kan dragen aan de transitie naar een duurzamer voedselsysteem en een korte voedselketen binnen Almere. Mocht je meer willen weten of lid willen worden van De Coöperatie Stadslandbouw, kijk dan op www.coopoosterwold.nl of stuur een mailtje naar info@coopoosterwold.nl.