Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat organiseerde 30 mei 2018 een belevingsvlucht, op verzoek van bewoners en andere betrokkenen. Bewoners en recreanten onder de vliegroutes van Lelystad Airport konden de geluidsmetingen ‘real time’ volgen en hun ervaringen doorgeven via een online vragenlijst. De belevingsvlucht vloog alle naderings- en vertrekroutes van Lelystad één keer.

Voor Oosterwold was met name de simulatie van landend verkeer op baan 05 van Lelystad Airport relevant. Deze baan gaat over het Zeewoldse deel van Oosterwold. Zie kaart. Er komen geen vliegroutes over het Almeerse grondgebied van Oosterwold.

Een van de filmpjes is gemaakt vanaf de Wulpweg in de gemeente Zeewolde, op de plek waar het vliegtuig de tweede bocht maakt richting Lelystad Airport:
(http://www.alderstafellelystad.nl/uploads/1/4/1/3/14138220/nadering_almere_oosterwold.wmv)

De vlucht werd uitgevoerd op een hoogte van 2.000 ft (610 meter), terwijl de vliegtuigen straks op 1.700 ft (518 meter) komen te vliegen. De ervaren overlast is persoonlijk maar lijkt op deze hoogte mee te vallen. De ervaring is echter dus niet helemaal waarheidsgetrouw.

Op www.belevingsvlucht.nl lees je alles over de resultaten van de vlucht.

Belevingsvlucht DSC07918