”We hebben met 4 buren een plukboulevard gemaakt in onze doorwaadbare zones. Iedereen is welkom om tijdens de wandeling fruit te plukken.” Dat vertelden Joyce & Lara van de Dapperweg enkele jaren geleden aan buurtgenoot Corrie Bosma. Inmiddels zijn er veel inspirerende voorbeelden voor het inrichten van verbindende routes en het ontwikkelen van de publieke ruimtes. Een vlinderroute langs verschillende insectenhotels, een trimbaan, jeu de boulesbaan, beeldenroute, of schapenweide. Ga zelf op ontdekkingstocht in Oosterwold.

 

Vrij lopen en fietsen, daar gaat het om

Hoe richt je een pad in? Iedere kavel heeft een pad van 2m breed langs de randen. Samen met de buren is dit 4m breed. Dit zijn fiets- en wandelpaden, vrij toegankelijk voor buren én bezoekers. De doorwaadbare zones mag je ook clusteren en samen inrichten tot publieke parkjes, picknickplekken, parkeerplekken, speelweides, sportveldjes, ect. De gebiedsorganisatie helpt daar graag bij. Sta je grond af voor publieke ruimte, dan word je kavel kleiner. Bezoekers mogen dan niet meer vrij over de rand van je kavel lopen.

Buurtkaart aanvragen

Sommige bewoners pakken de doorwaadbaarheid eerst kleinschalig aan in eigen buurt, om deze vervolgens te verbinden met andere velden. Wil je ook samen met je buurt serieus aan de slag? Dan kun je een buurtkaart aanvragen via de gebiedsorganisatie realisatieoosterwold@almere.nl.