Zo nu en dan cirkelt er een drone in opdracht van de gemeente Almere boven Oosterwold. Waarvoor dienen die opnames?

De beelden voorzien de gemeente van informatie voor het beheer van de openbare ruimte, het toetsen van vergunningen, de waardering van onroerende zaken, bestemmingsplannen en het actueel houden van de wettelijke basisregistraties. Ook het team Oosterwold maakt zo nu en dan dankbaar gebruik van deze beelden voor in de communicatiemiddelen, zoals deze nieuwsbrief, facebook en op de site maakoosterwold.nl. De gemeente Almere zet de drone incidenteel en alleen beroepsmatig in en voldoet aan de Europese privacywetgeving, in Nederland beter bekend als de AVG: Algemene Verordening Gegevensbescherming. Op de video- en foto-opnamen die op hoogte worden genomen zijn gezichten en kentekenplaten onherkenbaar.

Hobbydrones: blijf uit de buurt van no-fly-zones
Naast professioneel gebruik van drones, vliegen boven Oosterwold zo nu en dan drones voor recreatief gebruik. In de aanloop naar de opening van Lelystad Airport is vanaf 7 november 2019 het CTR-gebied (Control Regions) voor hobbydrones uitgebreid. Het is niet toegestaan om binnen dit gecontroleerde luchtruim met een hobbydrone te vliegen om hinder te voorkomen voor het reguliere vliegverkeer dat bezig is met een start of landing. Ondanks dat de luchthaven nog niet is geopend, zijn hobbydrones in Almere Hout, en dus in Oosterwold, op dit moment verboden.
Vliegen met recreatieve drones in de zones waar dit wel is toegestaan mag alleen bij daglicht, niet hoger dan 120 meter en niet in de buurt van gebouwen, auto- en vaarwegen en mensen.

Wil je meer lezen over de regelgeving? Kijk dan eens bij regels voor hobbydrones.

Godrone.nl: In het roze gedeelte is het verboden voor hobbydrones.