Er zijn werkzaamheden verricht aan de vacuüm-persgemalen. De ontwikkeling van deze gemalen is essentieel voor de verbetering van onze waterhuishouding en infrastructuur. Hieronder een overzicht van wat er vorige week (week 30) is gebeurd en wat er de komende dagen op de planning staat.

Gemaal 1: Er is  gewerkt aan de basisstructuur. De werkvloer is succesvol gestort en de bekisting van de vloer is aangebracht. Deze voorbereidende stappen zijn cruciaal voor de stabiliteit van het gemaal. Deze week wordt er een start gemaakt aan het aanbrengen van de wapening, wat een belangrijke volgende stap is in de constructie.

Gemaal 2: Geen werkzaamheden.

Gemaal 3: De wanden zijn gestort. Deze week zal de bekisting worden verwijderd.

Gemaal 4:  De vloer is gestort. Aansluitend zal de wandwapening worden aangebracht, wat zorgt voor de nodige versteviging van de constructie.

Gemaal 5: De vloerwapening is aangebracht en de vloer is gestort.

Gemaal 6: De wanden zijn ontkist. Dit is een belangrijke stap om de basisstructuur bloot te leggen en klaar te maken voor de volgende werkzaamheden. Deze week wordt gestart met de bekisting van de tussenvloer.

Wat doen de 6 vacuüm-persgemalen?

De 6 gemalen gaan er samen voor zorgen dat dagelijks het rioolwater zonder problemen zijn weg naar de zuivering vindt. Een gemaal bestaat uit een bovenbouw en kelder. Daarnaast liggen er verschillende leidingen in de grond. De bovenbouw is het deel dat je boven de grond ziet. Hierin staat de schakelkast met de elektrische- en besturingsinstallatie. Het gebouw wordt 3 bij 5 meter en 2,5 meter hoog en wordt bekleed met hout. In de kelder komt de pompinstallatie te staan en een vacuümtank. De bouwtijd van de vacuüm-persgemalen is ongeveer 6 maanden. De aannemer bouwt de gemalen opeenvolgend.